Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začal soud se sexuologem Weissem. Způsobil nehodu, při které zemřeli dva lidé

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Pelhřimov - U Okresního soudu v Pelhřimově dnes začalo hlavní líčení v kauze dopravní nehody sexuologa Petra Weisse, při které zahynuli dva lidé a jeden člověk utrpěl těžké zranění. Soudce Jiří Zach jednání odročil na 18. října, kdy bude vynesen rozsudek.

Nehoda se stala loni 16. září kolem 17:00. Weiss jel ve voze Jaguar od Rynárce po silnici III. třídy směrem k obci Houserovka. Při projíždění zatáčkou nezvládl řízení a pravými koly se dostal vpravo mimo silnici. Pak přejel do protisměru, kde se čelně srazil s protijedoucím osobním autem Ford Focus.

55letý řidič zemřel na místě, jeho 25letá cestující na zadním sedadle, která nebyla připoutaná bezpečnostním pásem, podlehla těžkému zranění o dva dny později v nemocnici. Těžce zraněna byla i 49letá řidičova manželka na předním sedadle.

Weiss vypověděl, že cestoval na chalupu u Počátek a průběh nehody si kvůli amnézii po otřesu mozku vůbec nepamatuje. Několik soudních znalců se víceméně shodlo, že kdyby byla spolujezdkyně na zadním sedadle připoutaná, nehodu by ona i řidič s největší pravděpodobností se zraněními přežila, takto však její tělo vymrštěné nárazem při nehodě zhoršilo následky i pro řidiče. Řidič i jeho manželka byli při jízdě připoutaní.

Podle znalců se před nehodou Weiss dostal s vozem na pravou krajnici v místě, kde byla asi o 30 centimetrů níž než vozovka. Když se s autem dostal zpět na silnici, přejel do protisměru, kde se čelně srazil s protijedoucím autem. Podle soudního znalce z oboru dopravních staveb Jindřicha Šachla představuje třiceticentimetrový schod mezi vozovkou a krajnicí pro řidiče nástrahu. "S pravděpodobností hraničící s jistotou mohu říci, že kdyby byla v místě nehody standardní silnice a ne schod, k nehodě by nedošlo," řekl Šachl.

Weiss také prohlásil, že pozůstalým nabídl okamžitě finanční výpomoc ve výši 250.000 korun, což prý rodina bez udání důvodu neakceptovala.

Weiss je obviněn ze způsobení smrti a těžké újmy na zdraví z nedbalosti, hrozí mu až šestileté vězení. Zmocněnec pozůstalých po něm požaduje odškodné ve výši téměř 20 milionů korun.

Témata:  Petr Weiss soudy nehody aut

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy