Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Usnesení o obvinění si aktéři kauzy Čapí hnízdo musí převzít, policie je může překvapit i na ulici

Andrej Babiš /ANO/, 1. místopředseda vlády pro ekonomiku vlády a ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, 1. místopředseda vlády pro ekonomiku vlády a ministr financí
Foto: Vláda.cz

Praha - Usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo si všichni podezřelí musí osobně převzít, a to vzhledem k důsledkům, které jsou s ním spojeny. Policie rozesílá usnesení v těchto dnech. Na vyzvednutí mají lidé, jichž se obvinění týká, deset dní.

Obvinění by se mohlo týkat předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy Jaroslava Faltýnka.

V některých případech se u zásilek do vlastních rukou využívá tzv. fikce doručení. Za den doručení se pak považuje desátý den úložní lhůty. Fikce doručení ale podle trestního řádu neplatí v případě, kdy se obviněnému doručuje usnesení o zahájení trestního stíhání, obžaloba nebo například rozsudek a návrh na potrestání.

"Je třeba se pokusit doručit znovu. Policejní orgán může doručit obvinění i sám, kdekoliv adresáta zastihne, například doma, v práci nebo na ulici," uvedl advokát Tomáš Gřivna. "V případě, že se osoba vyhýbá doručení a je zde dán důvod vazby, je možné ji i zadržet a usnesení doručit v rámci zadržení," dodal advokát.

"Usnesení o zahájení trestního stíhání musí být doručeno osobně, a to vzhledem k důsledkům, které jsou s ním spojeny. Právě moment zahájení trestního stíhání umožňuje vůči osobě obviněné provádět procesní úkony, takže žádné uložení nepřichází v úvahu," uvedl vedoucí katedry trestního práva pražské právnické fakulty Jiří Jelínek.

Dodal, že pokud se nepodaří doručit obvinění poštou, musí se doručit prostřednictvím policie. "I kdyby si měl policejní orgán počkat, až poslanec Babiš bude občanům rozdávat koblihy na náměstí, musí mu doručit," míní profesor.

Další možnost může podle Jelínka být, že policie osobu dostihne, ta ale odmítne obvinění převzít. "Potom se musí udělat písemný záznam, že tehdy a tehdy byl tam a tam v tolik hodin učiněn pokus o doručení, ale osoba odmítla zásilku převzít - máte doručeno," vysvětlil Jelínek.

Babiše policie podle žádosti o vydání podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu. Babiš i Faltýnek vinu popírají.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila k Agrofertu.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek justice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy