reklama

"Do žádných voleb jsem nešel nikdy s ničím jiným, než že chci vyhrát. Já jsem všem zdůraznil, že ty volby pokládám za otevřenou věc, že se rozhodují často v posledních dnech a týdnech," řekl Zaorálek v rozhovoru pro ČTK ke svým ambicím.

ČSSD v předvolebních průzkumech dlouhodobě zaostává za hnutím ANO Andreje Babiše. Lídr sociálních demokratů je však přesvědčený, že výsledek hlasování o novém složení Sněmovny se stále dá ovlivnit. "Jde o to, aby nám nedošel dech a abychom nebyli unaveni ve chvíli, kdy to bude vrcholit," prohlásil.

Zoarálek si zatím nepřipouští, že strana, která v minulých parlamentních volbách zvítězila, by mohla skončit v opozici. "O tom teď neuvažuji. Mně připadá, že mám dost práce s tím, abych se věnoval tomu, co je můj cíl," poznamenal.

Zaorálek uvedl, že u možných partnerů bude hledat společné programové body. "Já jsem člověk programu, každému říkám, že to myslím smrtelně vážně. Jde mi opravdu především o to, jestli jsme, nebo nejsme schopni dělat určitou politiku," řekl. Nová koalice podle něj musí trvat na tom, aby se nerozbil systém veřejných služeb a nepouštět byznys do zdravotnictví. "Když tady přijde někdo s něčím takovým, tak se s ním prostě nedohodnu," konstatoval. Přál by si, aby ČSSD byla "motorem" nového konceptu směřování země, za kterým by se sjednotily i další strany.

Místopředseda ČSSD si umí představit i pokračování současné vládní sestavy s ANO a lidovci. "Samozřejmě. Ten boj s nízkonákladovou ekonomikou, to že jsme začali zvyšovat minimální mzdu, je velký stimul," uvedl. Možné partnery však sám dál vyhodnocuje i během kampaně. "Ale nemůžu teď předjímat, jak se to vyvrbí, kdo bude mít mandát. A nakonec, jak vážně to bude brát a jestli ho to bude zajímat ještě po volbách. Jedna věc je něco říkat před volbami a druhá, když si pak sednete ke stolu po volbách," řekl.

Vstoupí Česko do eurozóny?

Česká republika se k přijetí eura zavázala při vstupu do EU. "Nestojí to tak, že když se buduje stavba, že by vás někdo nutil, že musíte teď zrovna do toho skočit," řekl Zaorálek o vstupu Česka do eurozóny. "Každý ví, že ta stavba není vytvořená, že není vytvořen systém pravidel, o kterém by se stoprocentně vědělo, že je budou všichni respektovat, což je to, oč nám jde," dodal.

Končící vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) termín přijetí společné evropské měny neurčila, přišla však s myšlenkou získat pozorovatelský statutu ve skupině zemí platících eurem. "Pozorovatelský status je snaha dostat nás do procesu, abychom mohli být u toho, co se děje v eurozóně a měli šanci do toho mluvit," popsal Zaorálek.

Ministr zahraničí podotkl, že v Česku je obtížné najít politickou shodu na termínu přijetí eura. Ani sám Zaorálek přesný termín nezmínil. Domnívá se však, že následující vláda by měla v příštích třech až pěti letech využít dobrou kondici české ekonomiky a zajistit navyšování mezd. "To by samozřejmě velice pomohlo pro vstup do eura. Zvýšit mzdy a posílení kurzu české koruny, to jsou faktory, které by měly učinit vstup do eurozóny ještě daleko hladší a snadnější," míní lídr sociálních demokratů.