Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Studenti se vyzkoušeli volby. Jak by podle jejich hlasování vypadala Sněmovna?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Pokud by do Poslanecké sněmovny volili pouze studenti středních škol, nejvíce křesel by získali Piráti. Ukázalo to hlasování, kterého se mohli zúčastnit žáci starší 15 let. Školní volby se uskutečnily dnes a v úterý. Věrně napodobovaly ty opravdové. 

Studentské volby do Sněmovny vyhráli s náskokem Piráti, kteří získali téměř 25 procent hlasů. Druhé hnutí ANO mělo 11,88 procenta hlasů, třetí TOP 09 dostalo 11,75 procenta a čtvrtá SPD 7,76 procenta. Do Sněmovny by středoškoláci poslali ještě Zelené, ODS a hnutí Sportovci.

U studentů by neuspěly některé současné parlamentní strany. KDU-ČSL získala 3,49 procenta hlasů, komunisté 3,29 procenta a ČSSD 2,48 procenta. Celkem odevzdalo hlas 40.068 studentů z 281 škol po celé České republice.

Piráti vyhráli na gymnáziích, středních odborných školách i učilištích. Zatímco na gymnáziích ale skončila druhá TOP 09 s více než 15 procenty hlasů, na středních odborných školách byla až čtvrtá za Piráty, ANO a SPD, na učilištích se pak před ní dostali ještě hnutí Sportovci, Blok proti islamizaci, Rozumní a komunisté.

ČTK o tom dnes informovala společnost Člověk v tísni, která studentské volby od roku 2010 pořádá. Organizace chce prostřednictvím voleb přiblížit mladým lidem základní principy zastupitelské demokracie, seznámit je s volebním systémem a zvýšit jejich zájem o volby a politiku vůbec. Školám, které se do akce zapojí, pak nabízí informační materiály a modelové aktivity, které mohou učitelé se studenty využít přímo v hodinách ještě před konáním voleb.

Zasedly studentské volební komise, voliči museli prokázat svou totožnost, obdrželi hlasovací lístek, za plentou na něm zakroužkovali vybranou stranu a vhodili ho do urny. Po ukončení komise sečetla platné hlasovací lístky a výsledky poslala k dalšímu zpracování sociologické agentuře Millward Brown.

„Výsledky Studentských voleb bude možné za pár týdnů srovnat s výsledky voleb reálných. Je jisté, že se budou výrazně lišit. Zároveň ale to, jak ´nanečisto´ volili studenti, zřejmě naznačuje určitý trend ve vývoji voličských preferencí," uvedl ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota. Většina žáků podle něho stejně jako v minulosti přistupovala k volbám zodpovědně, někteří ale volili z recese.

Témata:  studenti volby Česká pirátská strana TOP 09 Hnutí ANO Svoboda a přímá demokracie ODS Strana zelených KDU-ČSL KSČM Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy