reklama

"Už jsem ty lži nemohl poslouchat. Takže si pojďme říct, jak je to doopravdy," stojí v úvodu stránky. Zadavatelem pro tvorbu webu Můj demagog je hnutí ANO 2011. Je zřejmé, že se inspirovalo známým ověřovatelem faktických výroků Demagog.cz. V něm analytici zkoumají pravdivost výroků jednotlivých politiků.

Babiš se rozhodl, že zanalyzuje výroky mířící na jeho osobu. Překvapivě, všechny vybrané výroky jdou hodnoceny jako nepravdivé. Stránka nabízí i vysvětlení, proč jde o nepravdivý výrok. Příkladem může být údajně nepravdivé tvrzení předsedy ODS Petra Fialy, že "Babiš lhal, svoje média ovlivňuje". 

"Neovlivňuji svá média. Neexistuje žádný článek, které by moje noviny zveřejnily na základě nějaké mé intervence. Aféra s novinářem Markem Přibilem je provokace, je jasné, že na nahrávkách reaguji velice zdrženlivě a žádný příkaz ke zveřejnění jsem nikdy nedal," říká Babiš. Následně dodává statistiku, podle které deník MF Dnes informoval o Babišovi negativně víckrát, než v případě jeho rivala Milana Chovance z ČSSD.

Dalším nepravdivým výrokem je například ten, že Babiš byl agentem STB. To o něm měl prohlásil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Nikdy jsem spolupráci s StB nepodepsal a nikdy jsem s StB nespolupracoval. Spis na mě vedli bez mého vědomí a zneužívali ho proti mně. StB mě naopak vyšetřovala kvůli tomu, že jsem nechtěl dovážet nekvalitní fosfáty ze Sýrie do Československa. (...) Okresní soud v Bratislavě I v roce 2014 rozhodl, že jsem byl ve svazcích bývalé StB evidovaný neoprávněně," odůvodňuje Babiš. 

Mezi další fámy zařadilo hnutí ANO tvrzení o tom, že měl Babiš zlikvidovat pšenici zemědělci Bohumíru Radovi, že "ojebal" stát na daních, že EET šikanuje, šmíruje a likviduje živnostníky či že Babišovi patří veškerá řepka v Česku. 

Sám Babiš přiznává, že se inspiroval u projektu Demagog. O něm si ale myslí své. "Řeknou, kdo kdy mluvil pravdu a kdo nepravdu. Někdy se seknou, pravda. Někoho neověří. Ale jinak jsou fajn. A tak jsem si řekl, že si udělám takového vlastního Demagoga. Je tady 21 lží, které můžete vidět ve spoustě článků. Snad se ten super tým z Demagoga nebude zlobit," stojí na webu Můj demagog.