Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na prezidenta bude asi kandidovat bývalý diplomat a Havlův poradce Pavel Fischer, má podporu senátorů

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Do boje o Hrad zasáhne další kandidát. Někdejší český velvyslanec ve Francii a  ředitel agentury STEM Pavel Fischer má dostatečnou podporu v Senátu.

Fischer k nominaci potřebuje alespoň deset podpisů členů Senátu – a ty prý už má. Informuje o tom server iRozhlas.cz. Mezi ty, kteří diplomata podpořili, patří například předseda senátorského klubu KDU-ČSL Petr Šilar, který také potvrdil, že Fischer už má senátorskou nominaci jistou.

Za někdejšího poradce Václava Havla se postavil také předseda senátorského klubu Starostů a nezávislých Jan Horník nebo senátor TOP 09 Tomáš Czernin či předseda senátorského klubu Starostů a nezávislých Jan Horník. „Zájem pana Fischera kandidovat na prezidenta mi udělal radost. Mým podpisem jsem ho rád podpořil, stejně jako další členové našeho klubu," uvedl pro server Czernin. Kromě toho by jej mohl podpořit i senátor Václav Láska nebo někteří zástupci ČSSD.

Kroměřížská výzva už v roce 2016 označila Fischera za možného kandidáta na prezidenta Česka.

Pavel Fischer je od roku 2015 ředitelem neziskového ústavu STEM, který navazuje na tradici stejnojmenné agentury pro výzkum veřejného mínění. Současně působí jako poradce pro strategické a bezpečnostní otázky pro vládní i nevládní sektor. Je členem správní rady Institutu Jacquese Delorse v Paříži, je členem expertní pracovní skupiny Institutu Montaigne pro oblast obrany a bezpečnosti, je členem správní rady neziskové organizace SIRIRI a působí v Nadaci Forum 2000. Je členem Společnosti Ferdinanda Peroutky.

Do roku 2013 působil v diplomacii. Na Ministerstvu zahraničí působil jako Politický ředitel, funkci složil z rodinných důvodů pro těžkou chorobu dítěte. Před tím sedm let působil jako velvyslanec ve Francii a Monaku. V týmu prezidenta Václava Havla měl na starosti tiskový odbor, byl zástupcem tiskového mluvčího a od roku 1999 ředitelem Politického odboru s odpovědností za bezpečnost, zahraniční vztahy, domácí politiku, ekonomické a další agendy.

Nominaci Senátu už má také místopředseda horní komory Jaroslav Kubera (ODS), ještě se ale nerozhodl, zda bude opravdu kandidovat. Deset podpisů podle svých slov nasbíral i Karel Štogl, bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka.

Další prezidentští kandidáti sbírají podpisy občanů, padesátitisícovou hranici, která je pro nominaci nutná, už překročili současný prezident Miloš Zeman, textař a producent Michal Horáček a někdejší šéf akademie věd ČR Jiří Drahoš.

Témata:  prezident ČR Senát Parlamentu České republiky Pražský Hrad Pavel Fischer

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy