Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko čeká v roce 2021 sčítání lidu, uskuteční se hlavně online

Sčítání lidu
Sčítání lidu
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Český statistický úřad (ČSÚ) předložil návrh zákona o sčítání lidu. Výrazně má být zkrácen sčítací formulář a předpokládá se, že ho lidé v roce 2021 budou vyplňovat většinou přes internet.

Před šesti lety vyplnila formulář elektronicky zhruba čtvrtina lidí, v roce 2021 očekává ČSÚ dvojnásobný zájem. ČSÚ počítá s maximálním využitím administrativních zdrojů dat. Bude čerpat údaje, které má veřejná správa již k dispozici a může je tak převzít od jiných institucí a úřadů.

Obyvatelé už nebudou vyplňovat domovní list a polovinu bytového listu. Při minulém sčítání vyplňovali lidé ve sčítacím formuláři 47 údajů, v roce 2021 jich má být jen 20.

"Terénnímu došetření prostřednictvím sčítacích komisařů budou podléhat pouze ty domácnosti, které nevyplnily údaje on-line," uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Vedení ČSÚ rozhodlo, že mluvčí příštího sčítání se stane Petra Báčová. Jejím hlavním úkolem bude komunikace s médii. "Petra Báčová je tiskovou mluvčí ČSÚ a podle nás bude nejvhodnější, pokud bude souběžně komunikovat i projekt sčítání," dodala Ritschelová.

Témata:  sčítání lidu Český statistický úřad (ČSÚ) obyvatelstvo Češi Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy