Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žaloba proti zbraňové směrnici EU? Česko neuspěje, myslí si Dienstbier. Vnitro už má plán B

Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Senát dnes pořádal veřejné slyšení k petici proti celoevropskému zpřísnění podmínek pro legální držení zbraní. Exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) pochybuje o tom, že by Česko bylo úspěšné s žalobou na zbraňovou směrnici k Soudnímu dvoru EU.

Majitelé by podle směrnice měli nově registrovat také repliky historických zbraní. Zcela zakázány mají být poloautomatické zbraně upravené z automatických zbraní, vybavené sklopnou nebo teleskopickou pažbou a se zásobníkem na více než deset nábojů u pušek a více než 20 nábojů u pistolí.

"Osobně jsem velmi skeptický k tomu, že by Česká republika v tomto soudním sporu měla být úspěšná," řekl Dienstbier k žalobě na zneplatnění směrnice, kterou vypracovaly ministerstva vnitra a zahraničí.

Ministerstvo vnitra pro případ zamítnutí žaloby chystá zákony, díky nimž by měla směrnice na stávající majitele zbrojních průkazů spíše administrativní dopady. Experti vnitra by kromě nového zákona o zbraních chtěli vytvořit například zákon o nakládání se zbraněmi pro branně bezpečnostní účely.

Petice mimo jiné požaduje zachování práva členských zemí EU na vlastní úpravu držení zbraní. "Jsme jednou z nejbezpečnějších zemí světa a chceme, aby to tak zůstalo," uvedl jménem organizátorů petice Pavel Černý. Prosazení směrnice zakazující některé typy zbraní a přikazující registraci dalších by podle něj vedlo k růstu nelegálně držených zbraní.

Podpořil přijetí ústavního zákona o posílení práv majitelů legálně držených zbraní použít je v případě ohrožení, za jejíž přijetí se přimlouval zástupce ministerstva zemědělství Petr Dvořák s ohledem na myslivce. Podle kritiků by ale tato norma měla jen symbolický význam. Ústavní právník Jan Wintr označil ústavní zákon za "nesmyslný, zbytečný a potenciálně nebezpečný".

Témata:  Jiří ml. Dienstbier Senát Parlamentu České republiky zbraně Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy