reklama

ČTK to potvrdila Zahraniční kancelář města Vídně v Praze. Hrad se k udělení vyznamenání nevyjádřil, do 28. října jména vyznamenaných prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nechce komentovat.

Prezident dlouholetého starostu rakouské metropole a šéfa vídeňských sociálních demokratů přijal koncem loňského roku při jeho návštěvě Prahy. Řád bílého lva Zeman před třemi lety udělil také bývalému sociálnědemokratickému rakouskému kancléři Franzi Vranitzkému.

Vídeňská kancelář v Praze ČTK sdělila, že se Häupl 28. října dopoledne u příležitosti udílení vyznamenání sejde s novináři. Mluvit chce o česko-rakouských vztazích či Řádu bílého lva, který je nejvyšším státním vyznamenáním ČR.

Pražský hrad se k rozhodnutí ocenit Häupla nevyjádřil. "Do 28. října tradičně zásadně státní vyznamenání nekomentuji," sdělil ČTK Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Osmašedesátiletý Häupl je předsedou Rakousko-české společnosti. Jako vídeňský starosta je současně hejtmanem rakouské metropole jako jedné ze spolkových rakouských zemí. Poprvé se jím stal v listopadu 1994, od té doby stojí v čele Vídně. Do rakouské sociální demokracie (SPÖ) vstoupil v roce 1978, předtím od roku 1975 vedl sociálnědemokratický studentský spolek.