Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vliv státu na nakládání se strategickými surovinami se má zvýšit. Těžební unie má námitky

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda příští týden ve středu projedná zprávu, podle níž by se měl vliv státu na nakládání se strategickými nerostnými surovinami zvýšit. Pomoci s tím mají státní podnik Diamo a Česká geologická služba (ČGS). Proti se postavila Těžební unie.

Za strategickou energetickou surovinu považuje dokument uran, mezi takzvané kritické suroviny EU řadí mimo jiné antimon, hořčík, chrom, kobalt, kovy platinové skupiny nebo prvky vzácných zemin. Mezi ostatními suroviny aktuálně významnými pro českou ekonomiku zmiňuje lithium, tantal, zirkonium a titan. Zvýšenou ochranu podle něj vyžaduje i zlato.

Vláda v polovině června schválila surovinovou politiku ČR v oblasti nerostných surovin, která má platit zhruba 15 let. Aktuální materiál upozorňuje, že se v současné době stupňuje zájem těžebních společností o využívání ložisek strategických surovin ČR, například lithia a wolframu. Podle dokumentu je proto nezbytné neprodleně přistoupit k opatření na ochranu jejich budoucího využití v maximální prospěch státu, a to bez nutnosti okamžitých legislativních změn.

"Diamo a ČGS vypracují metodiku na hodnocení surovinového potenciálu odvalů a odkališť ve vlastnictví ČR se zaměřením na strategické suroviny," píše se mimo jiné ve zprávě, kterou vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Při případné realizaci dalších průzkumů a těžby má pak Diamo a ČGS spolupracovat s dalšími státními a soukromými subjekty. S tím, že při další fázi průzkumů může být spoluúčast soukromých společností převažující. Výjimku mají tvořit ložiska uranu. Nakládání s nimi má řešit pouze Diamo.

Těžební unie v připomínkách k dokumentu uvedla, že jde o nepřiměřené omezování podnikatelského prostředí. Členy sdružení je přes 100 společností z oboru.

Témata:  vláda těžební průmysl

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy