Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM chce kvůli těžbě lithia mimořádné jednání Sněmovny

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - KSČM chce ještě do voleb svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, a to kvůli těžbě lithia. Strana kritizuje memorandum o porozumění, které tento týden podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou firmou European Metals Holdings (EMH).

Zatím ale není jisté, zda se KSČM podaří pod žádostí o svolání schůze shromáždit potřebný počet podpisů.

"Na svolání schůze trváme a pokud získáme 40 podpisů, tak je předáme předsedovi Sněmovny," řekl dnes ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle šéfa komunistického poslaneckého klubu Pavla Kováčika bude žádost k dispozici k podpisu do pondělního odpoledne. Pondělí je podle něho posledním možným dnem pro její doručení předsedovi dolní komory Janu Hamáčkovi (ČSSD). Dokument podepsali i někteří poslanci sociální demokracie a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, uvedl Kováčik. Nedokáže ale odhadnout, zda bude podpisů dostatek.

Komunisté by chtěli na schůzi slyšet vysvětlení od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) i Havlíčka. "Lithium je strategická surovina a nepatří do cizích rukou," zdůraznil Kováčik. Měla by podle něho patřit státu. Ostřeji se vyjádřil v článku, které KSČM zveřejnila na facebookovém profilu. Podpis memoranda v něm Kováčik označil za nehorázný čin. "Oranžová strana, která se chlubí zájmem o občany a budováním prosperity naší republiky, opět zřejmě udělala kšeftík," napsal.

Havlíček ve čtvrtek řekl, že memorandum posiluje vliv státu na celý projekt těžby lithia na Cínovci. Zároveň podle něj dokument nijak nepředjímá kroky a výsledek případného povolení těžby. Už při podpisu memoranda upozornil na to, že lithium získávané z ložiska Cínovec by se mělo zpracovávat do finální podoby v Česku. Prezident Miloš Zeman ale míní, že v těžbě by se měl angažovat státní podnik. Nakládáním se strategickými nerostnými surovinami státu by se měla zabývat příští týden i vláda.

Témata:  KSČM Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Vojtěch Filip

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy