Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bla bla bla politického plácala. Zaorálka naštvala slova Babiše o lithiu

Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda ANO Andrej Babiš dnes kritizoval nedávný podpis memoranda o porozumění o těžbě lithia v ČR. Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek jeho slova odmítl. Nevadí mu ale, že by věc mohla projednávat Sněmovna na mimořádném zasedání.

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) při podpisu dokumentu s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) tento týden dle Zaorálka maximálně chránil zájmy ČR a postupoval v rámci toho, co umožnily předchozí kroky šéfa ministerstva životního prostředí (MŽP) Richarda Brabce (ANO).

Babiš uvedl, že lithium je poslední surovinou, kterou má v rukou stát. "Lithium má těžit státní podnik Diamo, ne opět soukromá firma, kterou neznáme. V tom memorandu se ČR zavazuje k ochraně investic, což nám může případně prohrát miliardovou arbitráž," napsal ČTK Babiš. Lithium je podle něj nejdůležitější surovinou 21. století a lukrativní záležitostí.

Kvůli memorandu Babiš ostře kritizuje ČSSD. "Je naprosto skandální, co ČSSD dva týdny před volbami předvádí. Vypadá to, že chtějí ještě rychle shrábnout peníze do stranické kasy, mají velké dluhy," uvedl.

Zaorálek označil Babišovo vyjádření za "typické politické blabla" s odkazem na předvolební klipy, kde šéf ANO kritizuje blábolení politiků. Babiš si podle něj nezjistil fakta a ukazuje, že je typickým prototypem "politického plácala".

Ministerstvo průmyslu podle Zaorálka postupovalo v rámci možností, které ohraničily předchozí kroky ministerstva životního prostředí. "Tedy dohodnul se s australskými těžaři, že pokud se vůbec bude lithium těžit, tak se bude zpracovávat v ČR a že bude možné, aby do toho vstoupil český stát," řekl.

Témata:  Lubomír Zaorálek Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy