Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel Armin Delong, otec elektronové mikroskopie

Armin Delong
Armin Delong
Foto: Masarykova univerzita Brno

Brno - Ve věku 92 let zemřel v Brně v noci ze čtvrtka na pátek světově uznávaný vědec a zakladatel elektronové mikroskopie v někdejším Československu Armin Delong.

Informaci z webu Českého rozhlasu Brno potvrdila na dotaz ČTK vědcova dcera Silva Macková. "Mohu potvrdit, že tatínek zemřel ve čtvrtek v noci. Těžko se s tím smiřujeme, ale zemřel tady doma, jak si přál," řekla ČTK.

Armin Delong se svými spolupracovníky zavedl obor elektronové mikroskopie v Československu a prostřednictvím výroby elektronových mikroskopů byla umožněna aplikace metody elektronové mikroskopie také do mnoha vědních oblastí doma i v zahraničí. Delong vytvořil například prototyp stolního elektronového mikroskopu, za který získal v roce 1958 zlatou medaili na Světové výstavě EXPO58 v Bruselu.

Byl potomkem francouzských rodičů, kteří se do Československa přistěhovali. Narodil se 29. ledna 1925 v Bartovicích, jež jsou nyní součástí Ostravy, na severu Moravy strávil i dětství. Po studiu na reálném gymnáziu v Orlové, Ostravě a Hranicích studoval na Vysoké škole technické E.Beneše v Brně, a to slaboproudý obor. Tam také začal pracovat jako studentská vědecká síla na problematice elektronové mikroskopie.

Po ukončení studia v roce 1950 nastoupil do Ústavu teoretické a experimentální elektrotechniky VŠT jako asistent. Po změně VŠT na Vojenskou technickou akademii jako vědecký aspirant. V roce 1956 se stal vedoucím laboratoře elektronové optiky ČSAV v Brně, o rok později obhájil doktorskou disertaci. V roce 1978 byl jmenován profesorem na Vysokém učení technickém v Brně.

Témata:  vědci úmrtí Armin Delong

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy