reklama

Zatímco KSČM chce svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, ODS chce tento bod zařadit na schůzi Senátu, která se uskuteční ve středu. V dnešní Partii televize Prima o úmyslu ODS hovořil předseda této strany Petr Fiala. Jeho oponent v debatě a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek řekl, že je dobré vysvětlit, o co v kauze jde. Předseda ANO Andrej Babiš už dřív uvedl, že by svolání sněmovní schůze podpořil.

Už v minulých dnech se zejména představitelé vládních stran ANO a ČSSD střetli kvůli memorandu o porozumění o těžbě lithia na Cínovci, které v pondělí podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou firmou European Metals Holdings (EMH). Předseda ANO Babiš memorandum označil za krádež za bílého dne, podle představitelů ČSSD byl však postup dán předchozími kroky ministra životního prostředí Richarda Brabce z ANO. Brabec s tím nesouhlasí.

Podle Fialy by zařazení tohoto tématu jako bodu řádné schůze Senátu bylo užitečnější, než dělat před volbami mimořádnou schůzi Sněmovny. "Pokud se to takto rozjelo, tak je dobré, aby se řeklo, o co vlastně jde," řekl dnes Zaorálek. Dodal však, že hádky související s lithiem mu připadají nebezpečné. "Je to jako v té pohádce, ve které se začnou ti loupežníci rvát o pytel domnělého zlata, ale právě proto, že se rvou, tak se z toho stane shnilé listí," popsal.

Vysvětlil to tak, že "jestli se tady všichni začneme tlouct, jestli se tady začne vykřikovat, že se změní zákony," může se investor rozhodnout pro odchod. Poukázal na to, že ložiska lithia jsou například také v Srbsku. Už dřív Zaorálek uvedl, že povolení k průzkumu ložisek lithia v ČR vydalo ministerstvo životního prostředí v roce 2010 pod vedením ministra za ODS a ministr Brabec z ANO ho letos prodloužil.