reklama

Její podání na Pavla Zelenku z pražského vrchního soudu už ministr nestihne, protože uplynula zákonná lhůta. U Iva Zelinky z Krajského soudu v Praze ministr předpokládá, že kárnou žalobu podávat nebude. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi dnes Pelikán řekl, že kárnými žalobami nechce oslabovat důvěru veřejnosti v justici.

Podněty k podání kárných žalob na soudce Zelenku i Zelinku podali státní zástupci. Pravomoc podat kárnou žalobu má i prezident republiky a Miloš Zeman opakovaně uvedl, že zvažuje podání na soudce Zelenku. Pelikán dnes uvedl, že chce být v podávání kárných žalob na soudce zdrženlivý. "Nechci přitápět pod tím mediálním kotlem," řekl ministr s odkazem na to, že rozhodování Zelenky se týkalo medializované Rathovy kauzy.

U kárné žaloby na Zelinku se Pelikán ještě nerozhodl. "Předpokládám, že ani tam ji podávat nebudu," uvedl nicméně. Bojí se, že by kárnými žalobami proti soudcům pomáhal Rathovým argumentacím o nespravedlnosti rozhodování justice v jeho kauze, řekl. "Myslím si, že už teď mají z ostudy kabát," podotkl ministr spravedlnosti. "To asi v tuto chvíli stačí a věřím, že už se jim to nestane," dodal.