reklama

Nova naplánovala na 19. října přímý přenos jejich duelu od 19:55, Česká televize odvysílá ve stejný den z pražského Kongresového centra superdebatu celostátních lídrů deseti stran, které mají největší volební potenciál. Jestliže se pozvaný celostátní lídr pořadu nezúčastní, jeho místo zůstane prázdné, sdělila dnes veřejnoprávní televize ČTK.

Česká televize dosavadní předvolební tematické debaty vysílala vždy od 20:00 a původně na tento čas plánovala také superdebatu v předvečer voleb. "Chceme umožnit účast všem lídrům, kteří podle průzkumu volebního potenciálu mají šanci na zvolení, respektive umístili se na prvním až desátém místě," vysvětlila časový posun mluvčí ČT Karolína Blinková.

V průzkumu volebního potenciálu, který pro ČT na přelomu září a října provedly agentury Median a Kantar TNS, získalo ANO 32,5 procenta, sociální demokracie 16,5 procenta, ODS 15 procent, Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury 14,5 procenta a Piráti 14 procent. Komunisté by mohli dostat až 13 procent, TOP 09 až 12,5 procenta, STAN až 12 procent, lidovci až 10,5 procenta a Zelení až sedm procent. Údaj zahrnuje přesvědčené voliče i lidi uvažující o výběru konkrétní strany, průzkumu se účastnilo 3093 lidí. Další strany se v průzkumu nedostaly přes pět procent, což je hranice pro vstup do Sněmovny.