Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spotřebitelské ceny v září stouply, nejvíc zdražují potraviny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Spotřebitelské ceny klesly v září proti srpnu o 0,1 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména snížení cen v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 2,7 %, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v srpnu. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Tahounem růstu cen zůstávají potraviny. "Například vajíčka byla dražší o 26 procent, mléko skoro o 12 procent, sýry o 14 procent, a máslo dokonce o 55 procent. Dražší byly také pekárenské výrobky o šest procent, ale i maso o pět procent," uvedla Pavla Šedivá z oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ. Stouply ale také ceny tuků o 13,1 procenta. Ovoce přestalo zlevňovat a v září cena meziročně stoupla o 2,4 procenta. Zelenina nadále zlevňovala, a to o 4,4 procenta.

Vedle potravin působilo na vyšší inflaci také bydlení, kde nájemné zdražilo o 2,7 procenta a tuhá paliva o 5,3 procenta. Vodné bylo meziročně vyšší o 1,2 procenta, stočné o 0,4 procenta a ceny elektřiny o 0,3 procenta. Dražší bylo proti loňsku i stravování (7,6 procenta) a ubytování (1,7 procenta). Růst cen pokračoval také v oddíle doprava vlivem vyšších cen pohonných hmot o tři procenta.

Meziměsíční pokles cen způsobily levnější dovolené o 13,5 procenta. Z potravin zlevnilo drůbeží maso, jogurty, ovoce a nealkoholické nápoje. Patrné je i zahájení školního roku, kde statistika eviduje zvýšení poplatků v mateřských školách proti srpnu o 1,3 procenta, ale také školného na středních soukromých školách a na veřejných vysokých školách, dále poplatky za výuku jazyků či poplatky v základních uměleckých školách.

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 28 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v srpnu 1,7 %, což je o 0,2 procentního bodu více než v červenci, uvedl czso.cz. Nejvíce ceny vzrostly v Litvě (o 4,6 %) a v Estonsku (o 4,2 %) a nejméně v Irsku (o 0,4 %). Na Slovensku cenový růst v srpnu zrychlil na 1,6 % z 1,5 % v červenci. V Německu byly ceny vyšší o 1,8 % (v červenci o 1,5 %). Podle předběžných výpočtů klesl v září HICP v ČR meziměsíčně o 0,1 % a meziročně vzrostl o 2,5 %. Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za září 2017 je 1,5 %, jak uvedl Eurostat.

Témata:  inflace zdražování ceny potravin CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy