Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spotřebitelské ceny v září stouply, nejvíc zdražují potraviny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Spotřebitelské ceny klesly v září proti srpnu o 0,1 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména snížení cen v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 2,7 %, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v srpnu. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Tahounem růstu cen zůstávají potraviny. "Například vajíčka byla dražší o 26 procent, mléko skoro o 12 procent, sýry o 14 procent, a máslo dokonce o 55 procent. Dražší byly také pekárenské výrobky o šest procent, ale i maso o pět procent," uvedla Pavla Šedivá z oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ. Stouply ale také ceny tuků o 13,1 procenta. Ovoce přestalo zlevňovat a v září cena meziročně stoupla o 2,4 procenta. Zelenina nadále zlevňovala, a to o 4,4 procenta.

Vedle potravin působilo na vyšší inflaci také bydlení, kde nájemné zdražilo o 2,7 procenta a tuhá paliva o 5,3 procenta. Vodné bylo meziročně vyšší o 1,2 procenta, stočné o 0,4 procenta a ceny elektřiny o 0,3 procenta. Dražší bylo proti loňsku i stravování (7,6 procenta) a ubytování (1,7 procenta). Růst cen pokračoval také v oddíle doprava vlivem vyšších cen pohonných hmot o tři procenta.

Meziměsíční pokles cen způsobily levnější dovolené o 13,5 procenta. Z potravin zlevnilo drůbeží maso, jogurty, ovoce a nealkoholické nápoje. Patrné je i zahájení školního roku, kde statistika eviduje zvýšení poplatků v mateřských školách proti srpnu o 1,3 procenta, ale také školného na středních soukromých školách a na veřejných vysokých školách, dále poplatky za výuku jazyků či poplatky v základních uměleckých školách.

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) 28 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v srpnu 1,7 %, což je o 0,2 procentního bodu více než v červenci, uvedl czso.cz. Nejvíce ceny vzrostly v Litvě (o 4,6 %) a v Estonsku (o 4,2 %) a nejméně v Irsku (o 0,4 %). Na Slovensku cenový růst v srpnu zrychlil na 1,6 % z 1,5 % v červenci. V Německu byly ceny vyšší o 1,8 % (v červenci o 1,5 %). Podle předběžných výpočtů klesl v září HICP v ČR meziměsíčně o 0,1 % a meziročně vzrostl o 2,5 %. Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za září 2017 je 1,5 %, jak uvedl Eurostat.

Témata:  inflace zdražování ceny potravin CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy