Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza lithium. Firma Geomet se distancuje od předvolebních debat, zveřejnil zajímavá čísla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Cínovec - Ke kauze lithium se v minulých dnech vyjádřila řada politiků. Firma Geomet, která plánuje těžbu lithia na Cínovci, se distancovala od předvolebních debat na toto téma. Diskusi chce udržet v odborné rovině.

Memorandum o porozumění podepsal před týdnem ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou společností European Metals Holdings (EMH), kterou Geomet v ČR zastupuje.

"V žádném případě se nechceme vměšovat do předvolebních politických debat, nicméně považujeme za zásadní uvést některé, dle našeho názoru, úmyslně šířené polopravdy a dezinformace na pravou míru," uvedl v prohlášení Geomet.

Celkové množství lithných rud v ložisku Cínovec je podle posledních průzkumů zhruba 656 milionů tun. Reálně lze podle Geometu podzemním způsobem dobývání vytěžit ročně maximálně 1,8 milionu tun rudy, to je 37,8 milionu tun za 21 let. Právě na tolik let plánuje zatím investor těžbu.

Po zohlednění všech nákladů, včetně vstupní desetimiliardové investice, předpokládá celkový zisk projektu 540 milionů dolarů, což je v přepočtu 11,6 miliardy korun za 21 let. "Potenciální zisk vytvoření po dobu těžby představuje 0,4 procenta z mediálně šířených tří bilionů korun a lze z něj uhradit pouze 0,6 procenta aktuálního státního dluhu," uvedl v prohlášení Geomet.

Pokud by se podařilo v Česku vytvořit ucelený řetězec až po finální výrobu baterií, případně elektromobilů, může ČR v období 21 let inkasovat podle Geometu ze všech možných daní více než 700 miliard korun, tzn. více než šedesátinásobek potenciálního zisku těžaře.

Témata:  ekonomika lithium

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy