Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna hledá náhradní prostory pro mimořádnou schůzi kvůli lithiu, jednací sál se rekonstruuje

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Sál, v kterém jednají poslanci, nyní prochází rekonstrukcí. Mimořádná schůze Sněmovny svolaná z popudu KSČM k těžbě lithia se tak zřejmě bude muset konat v náhradních prostorách.

"Rekonstrukce jednacího sálu běží a Sněmovna v současné době prověřuje, jak je schopna zorganizovat schůzi v náhradních prostorách, kterými disponuje," řekl Roman Žamboch, vedoucí jejího tiskového odboru Sněmovny.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik na dotaz ČTK řekl, že pod žádostí o svolání schůze se sejde kolem 60 podpisů. Zapotřebí jich je 40. S výjimkou klubů KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů a ODS jsou na listině podpisy poslanců ze všech ostatních klubů. Datum konání schůze je podle něj na předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD), kterému chce listinu s podpisy doručit dnes kolem poledne. Schůzi musí předseda Sněmovny podle jednacího řádu svolat do deseti dnů od obdržení žádosti.

KSČM se snaží ještě do voleb vyvolat mimořádnou schůzi Sněmovny k těžbě lithia, které se využívá k výrobě baterií. Komunisté kritizují memorandum o porozumění, které minulý týden podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou firmou European Metals Holdings (EMH). Podle KSČM by mělo lithium zůstat státu. Ke kritice se připojil i předseda koaličního hnutí ANO Andrej Babiš, který podpis označil za krádež za bílého dne.

"V podstatě nám jde o to, aby vláda sdělila, jak to vlastně myslí, aby vláda jasně deklarovala, že nebude naše přírodní zdroje strategického významu zašantročovat do cizích rukou," řekl Kováčik ČTK.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Pavel Kováčik KSČM

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy