Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silničáři odstraňují první nelegální billboardy na D1

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Bernartice (Benešovsko) - Silničáři odstraňují první nelegální billboardy. Začali v těchto dnech na D1 na Vysočině a ve středních Čechách. Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) novinářům předvedlo ukázku zakrytí a odstranění jednoho z prvních billboardů na odpočívadle na 89. kilometru nedaleko Humpolce na Pelhřimovsku. Na místo se dostavili i zmocněnci majitele reklamy, kteří postup silničářů natáčeli na videokameru. S novináři odmítli mluvit. Mluvčímu ŘSD Janu Rýdlovi řekli, že náhrada škody bude uplatňována všemi prostředky.

"Zatím se pohybujeme po D1. K dnešku jsme na čtvrtém reklamním zařízení, které zakrýváme, a jedeme dál," řekl dopoledne ČTK vedoucí odboru údržby ŘSD František Sedláček. Silničáři podle něj postupují přesně podle zákona, některé poutače zakrývají, jiné po zakrytí rovnou demontují a odvážejí.

Novela zákona o pozemních komunikacích majitelům nařizuje z bezpečnostních důvodů odstranění reklamy, pokud je blíž než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Zatímco na dálnicích o tom rozhoduje ministerstvo, na silnicích první třídy kraje. Například ve středních Čechách se s odstraňováním reklamy u silnic první třídy ještě nezačalo.

Silničáři v září napočítali kolem dálnic a silnic první třídy téměř 7000 reklamních zařízení, z toho asi 3000 jich odporovalo novému zákonu. Kdy bude veškerá nelegální reklama odstraněna, nelze podle Rýdla předjímat. Podle něj se naplnil černý scénář a podél dálnic a hlavně podél silnic první třídy zůstala nelegální reklama v masivním měřítku. ŘSD již vyhlásilo výběrové řízení na odstranění poutačů, zatím na D1. Do doby, než vybere firmu, by měli silničáři vše zvládat vlastními silami a prostředky.

Demontáž jednoho billboardu zabere v průměru 45 minut. Je k tomu zapotřebí jeřáb, vysokozdvižná plošina a auto, které vozí lidi a materiál. Neobejde se to bez dopravního omezení. Některé poutače lze celé demontovat, po jiných zůstanou betonové patky. Silničáři je musejí označit bezpečnostními prvky a následně také odstranit.

Témata:  billboardy dálnice Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy