reklama

Informovala o tom plzeňská policejní mluvčí Martina Korandová. Vedení krajského ředitelství policie předalo spisový materiál inspekci jako podklad pro trestní řízení.

K incidentu došlo 21. září na Karlovarské třídě v Plzni. Policisté v civilu v neoznačeném civilním autě donutili zastavit řidiče z Karlovarska, který je předtím blikáním upozornil na styl jejich jízdy. Podle zveřejněného záznamu z kamery v řidičově autě jeho vůz předjeli, muže donutili k zastavení a se zbraní v ruce šli k němu.

Právník řidiče říká, že policisté muže udeřili do obličeje a stále na něj mířili zbraní. Řidič se po celou dobu dožadoval toho, aby se mu prokázali služebním průkazem.

Postup a chování policistů prověřoval odbor vnitřní kontroly krajské policie a celou věc předal k vyřízení příslušnému služebnímu funkcionáři, řekl minulý týden Krákora. Nyní, když spis převzala GIBS, nemůže podle něj služební funkcionář vydávat v kázeňském řízení žádné rozhodnutí. To by totiž znemožnilo účinné vyšetřování postupu obou policistů inspekcí.

Další podrobnosti zatím policie neuvedla. Minulý týden Korandová řekla, že policisté nebyli postaveni mimo službu. „Vedení policie krajského ředitelství přijalo ve vztahu k policistům taková organizační opatření, aby nebyly ohroženy zájmy Policie ČR," dodala dnes mluvčí.