Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jedním z mála rizik ekonomiky ČR je závislost na exportu, ukázala studie

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Praha - Studie úvěrové pojišťovny Atradius upozorňuje na výraznou závislost české ekonomiky na exportu. Prognóza vývoje nicméně předpokládá pozitivní vývoj především u automobilového průmyslu a v dopravě.

Úvěrové riziko v těchto sektorech zůstává velmi nízké, podobně jsou na tom zemědělství, chemický průmysl, finančnictví a potravinářství. Naopak relativně vysoké úvěrové riziko je v textilním průmyslu, stavebnictví a stavebních materiálech, uvedla pojišťovna, která řadí Česko mezi politicky nejstabilnější země ve střední a východní Evropě.

Rostoucí ekonomiku pohání především stabilní spotřeba domácností, která mezi lety 2014 a 2016 rostla průměrně o 2,6 procenta. Pro rok 2017 se podle analýzy očekává růst o 3,1 procenta.

Státní dluh zůstává v porovnání s ostatními zeměmi regionu nízký (36 procent HDP), přebytek státního rozpočtu dosažený v loni díky lepšímu dodržování daňových předpisů vystřídá podle odhadů v letech 2017 a 2018 mírný deficit způsobený vyššími veřejnými výdaji a investicemi. Česko by tak nemělo mít problém vyhovět kritériím pro vstup do eurozóny, nicméně takový krok je stále nepravděpodobný vzhledem k neshodám uvnitř politického spektra a negativnímu veřejnému mínění.

"Česko je díky zahraničním investicím silně provázané s mezinárodními strukturami a ztráty v zahraničním obchodu, například v důsledku brexitu nebo změn v eurozóně, by jej mohly negativně zasáhnout," uvedla ředitelka pojišťovny Atradius Markéta Stržínková. Do Británie směřuje přes pět procent českého exportu.

Témata:  ekonomika dovoz a vývoz Česká republika

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy