reklama

Koalice praktických lékařů, která protest organizuje, sdružuje praktiky včetně dětských, ambulantní specialisty a zubaře. Lékařů těchto odborností je kolem 19.500. Registrovaných zubařů je na 10.000, praktických lékařů zhruba 5500 a ambulantních specialistů kolem 4000. Ve Žlebech na Kutnohorsku dnes v 10:00 symbolicky pohřbí praktičtí lékaři své praxe. V obci s 1300 obyvateli totiž končí jediná ordinace praktického lékaře.

Lékařům vadí, že ministerstvo navyšuje peníze hlavně nemocnicím. V současném návrhu úhradové vyhlášky jim hrozí dokonce meziroční pokles. Vadí jim také nárůst povinností, které na ně stát klade. Od ledna 2018 musí povinně posílat recepty elektronicky, od března i evidovat tržby.

"Je sklon srovnávat doktora v nemocnici a příjem celé ordinace. Něco jiného je plat 200.000 korun měsíčně a příjmy 200.000 od pojišťovny, z nichž je třeba poplatit všechny výdaje," vysvětlil Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů. Mezi největší podle něj patří plat zdravotní sestry, provoz ordinace a spotřební materiál, například vakcíny.

"Veškeré přístroje musíme nejen koupit, ale i udržovat. Chodí na ně pravidelné kontroly. Jednou za rok musíme všechny nechat ozkoušet, jestli měří správně, což také nejsou malé peníze," řekl dále Šonka. Desetitisíce ročně stojí lékaře i potřebný software. "Až zbytek je příjem lékaře, který se zdaní a odvede z něj zdravotní a sociální pojištění," dodal.

Praktičtí lékaři hrozili protestem i loni na podzim. S tehdejším ministrem Svatoplukem Němečkem (ČSSD) se dohodli na dvouprocentním navýšení kapitačních plateb, což jsou pravidelné měsíční platby za každého registrovaného pacienta. Podle Šonky tvoří asi 70 procent příjmů ordinace. Základní sazba je 48 až 54 korun za pacienta za měsíc, násobí se indexem podle věku pacienta. Nejvíce dostávají lékaři za děti do čtyř let a seniory, o které je péče nejnákladnější. Obvykle má lékař v kartotéce asi 1700 až 2000 pacientů.

V roce 2018 se počítá s nárůstem výběru ze zdravotního pojištění asi o 15 miliard korun. Koalice praktických lékařů kritizuje to, že nejvíc z nich dostanou nemocnice. "Návrh úhradové vyhlášky je dokonce napsán tak, že dochází k poklesu příjmů meziročně, což považujeme za políček do tváře praktických lékařů ze strany ministerstva," dodal Šonka.