reklama

V ČR dnes protestují praktičtí lékaři, ambulantní specialisté i zubní lékaři kvůli rostoucí byrokracii a podfinacování praxí. Ordinace mají otevřené, pacienty ale přijímají s černými páskami na rukou.

"Příští rok bude pro lékaře z hlediska legislativních změn a novinek skutečně extrémně náročný. Čeká je nejen od 1. ledna eRecept a od 1. března EET, ale v květnu také nařízení EU GDPR o ochraně osobních dat. Lze proto očekávat, že zejména někteří starší zubní lékaři, kteří nemají potřebné vybavení jako sofistikovaný ordinační software či připojení k internetu, nebudou chtít toto vše řešit a raději se rozhodnou pro zavření, nebo spíše odprodej svých ordinací," řekl ČTK Jan Svoboda z firmy XDent, která poskytuje lékařský software asi 2500 zubařů.

Velká většina ordinací i nyní vede kartotéku a vyplňuje recepty přes některý z lékařských programů. Elektronické recepty bude mít jako jejich součást. Musí si ovšem vyřídit registraci na datové úložiště, kam se všechny recepty budou nahrávat. Lékaře do něj registruje SÚKL, který eRecept provozuje. Její vyřízení trvá dva až tři týdny, každého lékaře musí potvrdit Česká lékařská komora. Nutný je také elektronický podpis.

"V souvislosti se spuštěním eReceptu čeká lékaře poměrně náročná administrativa. Kromě internetového připojení a odpovídajícího ordinačního softwaru podporujícího eRecept si musí zajistit také např. kvalifikovaný certifikát pro elektronický podpis, který vydává Česká pošta. Počítat by měli navíc se zhruba 14denní administrativou v souvislosti s registrací na epreskripce.cz a také musí počkat na doporučený dopis s přístupovými údaji od SÚKL, aby mohli finálně aktivovat svůj účet. O veškerých administrativních náležitostech jsou navíc lékaři ze strany státu naprosto minimálně informováni. Přestože tak po softwarové stránce bude na eRecept připraveno odhadem okolo 98 % stomatologů, lze očekávat, že zejména vinou nedostatečné informovanosti bude toto číslo ve výsledku nižší," dodal Svoboda.

Lékaři ale tvrdí, že systém je nepřipravený a chtějí, aby byl nejdříve nepovinný, aby si ho mohli vyzkoušet. To ale ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta již dříve odmítl s tím, že eRecept funguje na dobrovolné bázi už několik let a lékaři si ho mohli vyzkoušet.

Od března přibude lékařům také EET

U praktických lékařů jde podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky například o potvrzení pro různé průkazy, například řidičský nebo zbrojní, či pracovnělékařské prohlídky. Lékaři budou muset nově tržby evidovat a každému pacientovi vydat účtenku. Obávají se ale nákladů navíc.

"Podobné obavy panovaly také mezi podnikateli v pohostinství před spuštěním první vlny EET v prosinci 2016. Jak se ale ukázalo, elektronická evidence tržeb žádný velký problém nebyla," řekl ČTK provozní ředitel společnosti KASAmax Martin Laštovica.

Lékařům podle podle něj stačit chytrý mobilní telefon s aplikací, která může stát kolem 150 korun měsíčně. Účtenku pak může, stejně jako dosud, vystavit ručně.