Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český obchod s Ruskem se po útlumu mírně zvedá

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Brno - Český obchod s Ruskem se kvůli sankcím dostal do útlumu, nyní se ale situace začíná lepšit. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka je ruský trh pro české firmy v mnoha ohledech klíčový.

Letos za prvních sedm měsíců tam české firmy vyvezly zboží za 46,5 miliardy korun, což meziročně znamená patnáctiprocentní nárůst. Dovoz z Ruska roste ještě rychleji, meziročně o 54 procent a za prvních sedm měsíců letošního roku se zvýšil na 70,7 miliardy korun.

Podíl Ruska na celkovém českém exportu je 1,8 procenta. "Rusko i do budoucna představuje pro české exportéry významný potenciál pro uplatnění jejich produktů a služeb," uvedl na strojírenském veletrhu v Brně mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba.

V minulých letech přitom i kvůli sankcím EU vůči Rusku export českých firem do této země výrazně klesal. Zatímco v roce 2014 tam české firmy vyvezly zboží za 113 miliard korun, loni to bylo pouze 75 miliard.

"V souvislosti se sankcemi jsme v minulosti zdůrazňovali, že naše firmy ruský trh opouštět nechtějí. Začaly tedy hledat způsoby, jak se na něm udržet. V současné době se podle nás již firmy vzpamatovaly z počátečních problémů, lépe se v sankčním režimu orientují, mají více informací o tom, co je možné vyvážet a co ne. Některé firmy přenesly své aktivity z ČR přímo do Ruska, byť za cenu zvýšených nákladů," uvedl Hanák.

Témata:  dovoz a vývoz Rusko firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy