Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exekutoři musí povinně zpřehlednit listiny pro dlužníky

Ministerstvo spravedlnosti
Ministerstvo spravedlnosti
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Přípomínkovým řízením prošla nová vyhláška ministerstva spravedlnosti, podle níž budou exekutoři muset výrazně zjednodušit a zpřehlednit listiny, které zasílají dlužníkům.

Ministerstvo původně připravilo jednotné vzory formulářů k dobrovolnému využití, po odporu Exekutorské komory se je však rozhodlo zavést jako povinné. Novinářům to dnes řekl ministr Robert Pelikán (ANO).

Zjednodušení exekučních příkazů a dalších dokumentů vítá nevládní organizace Člověk v tísni. "Současná praxe je úplně absurdní. Exekuční řízení není až tak složité, ale je mimořádně nepřehledné," podotkl člen organizace Daniel Hůle, podle nějž se v listinách nevyznají ani právníci, natož laici.

"Domníváme se, že někteří exekutoři formulují výzvu ke splnění vymáhané povinnosti schválně nepřehledně," dodal s tím, že pro exekutora je ekonomicky nevýhodné, když dlužník zaplatí sám ve stanovené třicetidenní lhůtě. "V této džungli se navíc často vytváří prostor pro nárokování neoprávněných částek," dodal.

Nové formuláře obsahují v úvodu přehlednou tabulku se jménem dlužníka a věřitele či s výší vymáhané částky. Společně s prvním zaslaným dokumentem navíc dlužník dostane shrnuté základní informace o exekučním řízení včetně grafického znázornění kroků od zahájení exekuce až po její skončení.

Témata:  exekuce Ministerstvo spravedlnosti ČR Robert Pelikán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy