Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet dolarových milionářů v Česku roste rychleji než jinde ve světě

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Počet dolarových milionářů v ČR roste rychleji, než je celosvětový průměr. V minulém roce jich přibylo 2200, čímž se počet zvýšil o 9,5 procenta na rekordních 25.400.

Růst ve světě činil 7,5 procenta a jejich počet se dostal rovněž na historické maximum. Vyplývá to ze Zprávy o světovém bohatství, kterou dnes zveřejnila společnost Capgemini.

Dolaroví milionáři jsou definováni jako ti, kteří mají investovatelné jmění jeden milion amerických dolarů (22 milionů Kč) a více, s výjimkou hlavního bydliště, sběratelských předmětů, spotřebního materiálu a zboží dlouhodobé spotřeby. Podle zprávy dohlíží správci majetku na 32,1 procenta bohatství dolarových milionářů. Zbytek je obvykle v hotovosti a na retailových bankovních účtech, v podnicích, nemovitostech a investicích.

Bohatství dolarových milionářů rostlo loni v průměru o 8,2 procenta. Severní Amerika a Evropa dohnaly v roce 2016 tempo růstu Asie a regionu Tichomoří. Řada trhů, včetně Ruska a Brazílie, významně posílila své postavení.

Průměrná hodnota investic dolarových milionářů pod dohledem správců majetku stoupla o téměř čtvrtinu. Zisk přitom značně převyšuje příjmy z méně nákladných pasivních indexových fondů. Správci majetku podle zprávy však čelí nyní hrozbě, že takzvané BigTech společnosti (tedy datové technologické společnosti, které se primárně nevěnují finančním službám, například Google, Amazon, Alibaba, Apple, Facebook) začnou nabízet služby spojené se správou majetku.

Témata:  Češi ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy