Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O co jde hnutí ANO? Babiš prozradil, jaký má cíl

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO chce podle svého předsedy Andreje Babiše ve volbách zvítězit natolik, že nebude možné sestavit vládu ostatních stran proti němu. ANO hodlá po volbách rychle novelizovat zákon o státní službě, snížit počet ministrů a upravit jednací řád Sněmovny, aby se snížila možnost obstrukcí.

"Maximum, aby Kalousek nemohl postavit svoji vládu tradičních politických stran. On se ji snaží udělat," řekl Babiš o volebním cíli ANO. "Pan Kalousek se tady snaží sestavit protibabišovskou vládu. Straší nesmysly a nemá na to jeden důkaz, že bychom mohli být ohrožení demokracie. Nevím, v čem bychom mohli být ohrožením demokracie," řekl v rozhovoru pro ČTK.

Podotkl, že průzkumy výsledek ANO nadhodnocují, podle něj to slouží i jako argument, aby ostatní strany mohly hnutím strašit. Babiš si všiml i jistého poklesu preferencí v posledních průzkumech, snaží se proto mobilizovat voliče. "Právě proto si musí naši voliči a lidi uvědomit, že ANO je poslední pokus porazit tuhle korupční hydru," řekl.

Jednoho přirozeného partnera pro vytvoření vlády Babiš nevidí, podle něj může ANO spolupracovat s různými stranami. "My máme program široký a samozřejmě jsou různé styčné body. Z každé strany je tam něco. My jsme hnutí pro všechny, my nejsme na nějaký vybraný segment občanů," řekl. V ostatních stranách vidí lidi, s nimiž si umí jednání představit, stejně jako takové, s nimiž spolupráci odmítá.

Programovou podmínkou ANO pro jednání o vládě je zachování EET a kontrolního hlášení. "Určitě nebudeme rušit kontrolní hlášení a EET, protože to přinese do veřejných rozpočtů asi 235 miliard daní navíc. Vůbec nechápu, proč to někdo chce rušit, kde potom vezme peníze na důchody, platy učitelů, investice," řekl. Naznačil také, že by si uměl představit spolupráci s Piráty.

Babiš by rád změnil chod Sněmovny

"Určitě chceme novelizovat zákon o státní službě, který je byrokratický. Chceme novelizovat kompetenční řád, aby ministři neměli resortismus, ale spolupracovali. Chceme snížit počet ministrů, odpolitizovat legislativní radu vlády," řekl Babiš. Hnutí podle něj také chce zavést takzvaný klouzavý mandát, na jehož základě by místo poslance, který vstoupí do vlády, v době jeho působení v kabinetu nastoupil do Sněmovny náhradník. "Ministři by měli pracovat jako ministři, a ne sedět ve Sněmovně," řekl k tomu Babiš.

Podle předsedy ANO je třeba také změnit volební řád Sněmovny. Návrh už hnutí předložilo v současném funkčním období, projednat se ho ale nepodařilo. Vzorem pro jednání dolní komory Parlamentu by podle Babiše měla být pravidla jednání německého Spolkového sněmu.

"Když si v Německu řeknou, že EET čtou 30 hodin nebo 20, tak (nejsilnější parlamentní strana) CDU má 30 procent času a čte to šest hodin. U nás, když jsme četli EET, tak pan Kalousek četl čtyři nebo pět hodin o skladu ve Vrběticích, což si nemyslím, že je projev demokracie, ale obstrukcí. Proto teď padlo pod stůl 300 zákonů," řekl.

Babišovi také vadí, že podle současného jednacího řádu Sněmovny se zákony, které byly před volbami projednány pouze zčásti, musí do legislativního procesu předkládat zcela znovu. "Tím se ztrácí čas a ta byrokracie, postupy legislativního procesu trvají dlouho," řekl.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy