Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co jí čeští důchodci? Na kvalitní stravu nemají peníze, ukázal průzkum

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Průzkum společnosti NMS Market Research ukázal, že většina českých seniorů ví, že by jejich jídla měla obsahovat více výživových hodnot, přesto více než polovina přiznává špatné stravovací návyky. Jako důvod uvádějí především nedostatek peněz. Takto se vyjádřilo 45 procent dotázaných.

"Zhruba do 70 let bývají senioři často obézní a mají nadváhu. Nad 70 pak většina z nich trpí podvýživou, protože tuk se přestává již ukládat a ubývá jim svalová hmota. Nemají chuť k jídlu, nedostatečně pijí a jejich strava bývá velmi jednotvárná," uvedl odborník na výživu a vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Zdeněk Zadák. Podle odhadů trpí pokročilou podvýživou téměř polovina sedmdesátníků, dodal.

Staří lidé mnohé potraviny nejedí kvůli problémům s chrupem a často také musejí řešit, zda strava není v rozporu s jejich předepsanými léky, poukázala ředitelka pražského Gerontologického centra Iva Holmerová.

Z 53 procent seniorů, kteří vědí o svých špatných stravovacích návycích, jich víc než polovina jí to, na co mají chuť. Po celý rok jí stejně 23 procent seniorů. Od úpravy stravování je spolu s nedostatkem peněz odrazuje i pohodlnost a nedostatek vůle a také malá podpora od rodiny nebo partnera.

"Senioři nejsou o tom, co je pro ně zdravá a správná strava, pořád příliš dobře informovaní. Stále mají pocit, že kvantita je důležitější než kvalita," podotkl Zadák.

Témata:  důchodci jídlo zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy