reklama

Zeman v úterý na schůzi Parlamentního shromáždění Rady Evropy označil ruskou anexi ukrajinského poloostrova za "fait accompli". Navrhl, aby se Kyjev a Moskva dohodly na kompenzaci, například ve finanční podobě či prostřednictvím ropy a zemního plynu.

Zemanův návrh vyvolal tvrdou reakci Ukrajiny. "Ukrajinská strana má samozřejmě plné právo vyjádřit své stanovisko. Názor pana prezidenta v žádném případě neznamená, že by ke kompenzaci mělo dojít proti vůli Ukrajiny ve stylu 'o nich bez nich'," sdělil Ovčáček ČTK. Dodal, že pokud jde o samotný Krym, "jde samozřejmě o anexi".

"Reálná situace je taková, že de iure je Krym součástí Ukrajiny, de facto byl včleněn do Ruska. Pokus o změnu situace de facto je možný jen válkou s celoevropskými důsledky," uvedl hradní mluvčí.

Vzhledem k tomu, že takové řešení nikdo nechce, Zeman předložil k diskusi svůj názor, napsal Ovčáček. "Z Ruska přitom zaznělo jasné odmítnutí právě návrhu kompenzovat Ukrajině anexi Krymu finančně nebo surovinově. Proč? Protože pak by Moskva oficiálně přiznala, že šlo o anexi," doplnil mluvčí. Zemanův návrh proto považuje za vyvážený.

Ovčáček se vyjádřil i k tomu, že se výroky prezidenta bude dnes zabývat český Senát. "Jde už o klasický anizemanovský folklor a další antizemanovskou spartakiádu," napsal.

Ministerstvo zahraničí dnes v tiskové zprávě uvedlo, že Česko odsuzuje anexi Krymu Ruskem a považuje ji za bezprecedentní narušení norem mezinárodního práva.