Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotkův kabinet odmítla Zemanovy výroky o Krymu a protiruských sankcích

Daniel Herman v Poslanecké sněmovně
Daniel Herman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda dnes projednala úterní projev prezidenta Miloše Zemana v Parlamentním shromáždění Rady Evropy, ve kterém navrhl, aby se Kyjev a Moskva dohodly na kompenzaci za Krym. Celá koalice tyto postoje odmítla, jsou v rozporu s politikou kabinetu.

"Zemanův projev jsme na vládě projednali a jeho postoje, které jsou v rozporu s politikou vlády, v rámci celé koalice odmítli," uvedl ministr kultury Daniel Herman na twitteru. Na tiskové konferenci pak zdůraznil, že za zahraniční politiku neodpovídá prezident, ale vláda. Okupace Krymu je podle kabinetu obdobnou skutečností, která pošlapává mezinárodní právo, jako byla například mnichovská dohoda z roku 1938.

Šéf diplomacie Lubomír Zaorálek novinářům řekl, že Zemanovy názory zná. "Vadí mi, když něco podobného zaznívá z českých úst na adresu někoho, kdo zažívá podobnou historii, jako jsme zažili my sami," uvedl po jednání vlády s odkazem na roky 1968 a události předcházející druhé světové válce Zaorálek. Na Krymu se podle něj projevuje vojenská síla a druhá strana nemá sílu, aby jí čelila.

Ministr si nemyslí, že by si věc musel dlouze vysvětlovat s ukrajinskými diplomaty. "Náš postoj zazněl jasně z mých úst a úst premiéra, ukrajinská strana té situaci rozumí," řekl. Dodal, že s představiteli Ukrajiny se dobře zná a o jeho názorech či o názorech premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nemají pochyb.

Zemanovy návrhy na řešení krymského problému označila ukrajinská diplomacie v oficiálním prohlášení za absolutně nepřijatelné a rozhořčeně je odmítla. Ruští politici naopak považují návrh za faktické uznání anexe Krymu.

Témata:  Miloš Zeman vláda Daniel Herman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy