Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před přijetím eura je třeba nastavit dobrý kurz koruny, říká Bělobrádek

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda lidovců Pavel Bělobrádek by považoval za úspěch, kdyby jeho strana v parlamentních volbách dosáhla lepšího výsledku než před čtyřmi roky. Pokud se příští vláda rozhodne přijmout euro, bude nezbytné to dobře vysvětlit lidem a dobře nastavit kurz koruny.

"Být lepší než posledně, to je hranice úspěchu. Já myslím, že je to jednoznačné. Míříme samozřejmě výš, ale zase nechceme být velkohubí," popsal Bělobrádek ambice strany. Metou úspěchu je tím pádem 14 poslaneckých mandátů nebo zisk 6,7 procenta voličských hlasů, upřesnil.

Lidovci byli součástí volební koalice s hnutím ANO a ČSSD a o místa ve vládě budou chtít usilovat znovu. Podle Bělobrádka totiž nemá smysl jít do voleb s cílem skončit v opozici.

Pokud lidovci vstoupí do jednání o vládě, bude pro ně zásadní podpora rodin, bezpečnost a prosperita. "Ta má být dána především investicí do vzdělání, protože to je pro nás priorita," poznamenal Bělobrádek. "My bychom chtěli, a to bude jedna z našich podmínek, aby se dramaticky zvýšily platy učitelů," zdůraznil. Průměrný plat učitelů by podle představ lidovců měl být na 130 procentech průměrné mzdy.

O tom, s kým by KDU-ČSL byla ochotná složit koalici, podle Bělobrádka rozhodne kromě programové shody i hodnotová orientace. "Důraz na naši křesťanskodemokratickou identitu, na křesťanské kořeny naší civilizace, na hodnotovou orientaci v tomhle smyslu - v tom jsme výjimeční a specifičtí," dodal.

Předseda lidovců cítí podporu pro vstup do eurozóny hlavně mezi podnikateli. "Diskuse probíhá už dlouho, plníme podmínky a teď to je jen otázka politického rozhodnutí," řekl Bělobrádek k tomu, jaký by měl být postup budoucího kabinetu v otázce zavedení eura. "Potřebujete na to poměrně široký konsenzus a také udělat nějakou vysvětlovací kampaň a vysvětlit výhody a nevýhody přijetí eura," dodal. O důsledcích zavedení jednotné evropské měny se šíří řada mýtů, dodal.

Druhý zásadní problém vidí Bělobrádek v nastavení kurzu koruny. "V okamžiku, kdy česká koruna bude významně posilovat, což není vyloučené, začne to působit problémy," upozornil.

"Samozřejmě, eurozóna má svoje potíže. Ale když se podíváte, co jí bylo predikováno, jak zkrachuje, jak to je úplně vyřízené, tak nic takového se nedostavilo," podotkl Bělobrádek. "Na druhou stranu, já jsem přesvědčen, že není důležité mít euro, ale je důležité mít měnu, jakou má Německo, Rakousko, Nizozemsko," dodal. Tyto země jsou pro Česko významnými obchodními partnery a měnová unie s nimi by byla ekonomický výhodná.

Témata:  Pavel Bělobrádek KDU-ČSL vláda volby 2017

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy