Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi jsou před volbami zoufalí? Podle průzkumu často volí nejmenší zlo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Největší šance na volební úspěch má stále hnutí ANO, druhou nejsilnější stranou může být ČSSD, ale i SPD, ODS nebo KSČM, do Sněmovny se mohou dostat i Piráti nebo STAN, před branami Sněmovny pak naopak může zůstat TOP 09, ale i lidovci. Vyplývá to z průzkumu agentury Sanep.

Z aktuálního průzkumu volebního potenciálu, který ukazuje procento rozhodnutých voličů a maximální hypotetický volební zisk v případě příklonu všech váhajících voličů k dané politické straně či hnutí tři neděle před konáním sněmovních voleb je zřejmé, že nic není jisté a trumf v rukou budou mít váhající voliči.

Přepokládat lze vítězství hnutí ANO, které má největší počet rozhodnutých voličů a rovněž i největší volební potenciál. Druhou nejsilnější stranou se však může stát jak ČSSD, tak i SPD, ODS nebo KSČM. Stejně tak mohou ve Sněmovně zasednout zástupci Pirátů, Starostů a nezávislých, SZ, ale i Realistů. Naopak se se Sněmovnou může rozloučit TOP 09, ale i KDU-ČSL.

Za rozluštěním volební tajenky stojí velký počet váhajících voličů, kteří mají zcela nově ve svém voličském portfoliu až šest stran, mezi nimiž se rozhodují. Tento nový volební fenomén má mnoho příčin, ale mezi ty nejzásadnější lze označit naprostou bezradnost významné části voličů, kteří se nedokážou jednoznačně ztotožnit s ideovými a programovými prioritami kandidujících stran a hnutí.

Zjevným problémem domácí politické scény je i dlouhodobá absence politických osobností. Důsledkem voličského zoufalství je tak rozhodování se mezi mnoha stranami a jejich lídry, kdy se voliči snaží najít nejmenší zlo, ale i to jim zjevně činí velké problémy.

Je zřejmé, že protestní stranou, která vyvolává u voličů silné emoce je SPD a to kontinuálně ve všech krajích ČR, ale nově i Piráti, kteří nejvíce bodují v Praze, kde mohou překonat i TOP 09.

Dlouhodobé monitorované trendy v názorech voličů ukazují, že velké zklamání může nastat u ČSSD, kde klesá počet rozhodnutých voličů a řada dřívějších voličů sociální demokracie nejvíce zvažuje volbu SPD. Rovněž je zjevné, že se vrací dřívější voliči k ODS. Klesá i nadšení voličů z hnutí ANO. Do hry však vstupují i tradiční nevoliči a prvovoliči.

Výsledky letošních sněmovních voleb tak budou mít opět v rukou váhající volič, kteří se rozhodnou na poslední chvíli a mohou zásadně zamíchat konečným volebním uspořádáním.

Témata:  průzkumy Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) volby 2017 volby Svoboda a přímá demokracie ODS KSČM Česká pirátská strana TOP 09 KDU-ČSL

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.