Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři apelují na politiky: Nenadřazujte své zájmy nad státní

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Senátoři dnes vyzvali v souvislosti se spory kolem těžby lithia politiky zejména z hnutí ANO a KSČM, aby nenadřazovali své politické zájmy a způsob vedení volební kampaně nad zájmy Česka. V úvodu debaty o lithiu vystoupil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který mluvil v souvislosti s možnou těžbou lithia na Cínovci o nekorektním útoku na Havlíčka. 

Usnesení v horní komoře prosadil zhruba po 3,5hodinové diskusi předseda senátorů ODS a zpravodaj Miloš Vystrčil. Senát na jeho návrh také vyzval ministry průmyslu a životního prostředí, aby lépe koordinovali činnost svých ministerstev za účelem co nejvyššího využití nerostného bohatství ve prospěch dotčených území a celé země.

Vládu pak senátoři požádali, aby změnila nařízení o sazbách úhrad za vytěžené nerosty. Sazba se má vztahovat v souladu s horním zákonem na druhy vydobytého nerostu, a nikoli za čistý kov, jak stojí v poznámce k vládnímu nařízení. Navrhli to Jitka Seitlová z klubu KDU-ČSL a Michael Canov (SLK).

Tím, že se poplatek odvíjí od získaného čistého kovu, se podle nich stát připravuje o peníze. Podle Canova je takto stanovená cena neuvěřitelně a nehorázně nízká. Seitlová dodala, že stát by dostal za tunu lithia sedm desetin procenta jeho tržní ceny. Varovala, že pokud se bude úhrada odvozovat od ceny čistého kovu, a nikoli nerostu, bude stanovená v rozporu se zákonem.

„Co má stát v ruce, jsou úhrady z vydobytých nerostů," uvedl Zbyněk Linhart (STAN), jenž nynější spor označil za neuvěřitelnou vládní přestřelku. Nezařazený Ladislav Kos soudí, že současná sazba je skutečně krádež za bílého dne, jak označil memorandum s australskými těžaři, které podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), předseda hnutí ANO Andrej Babiš. KSČM kvůli dokumentu iniciovala mimořádnou sněmovní schůzi, je svolána na pondělí.

Sobotka mluvil o útoku na Havlíčka. Dal jej do souvislosti s nadcházejícími volbami. Babišovým tvrzením Sobotka nepřikládá žádnou váhu, jeho argumenty pokládá za lživé. Debatu o lithiu před volbami nikdo zneužít nechtěl, reakce vyvolalo až memorandum, oponoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ohradil se proti tvrzení sociálních demokratů, že hnutí ANO chce překrýt podle něho „pseudokauzu" Čapí hnízdo.

Brabec také nesouhlasil se Sobotkovým vyjádřením, že udílení licencí k průzkumu je v pravomoci ministerstva životního prostředí. Vyžaduje se podle Brabce stanovisko ministerstva průmyslu a obchodu, které má posoudit strategii a zájmy státu v nerostných surovinách.

Společnost Geomet, kterou vlastní australská EMH, bude podle Brabce shánět povolení k těžbě lithia na Cínovci nejméně pět let. Nebylo podle Brabce nutné, aby Havlíček podepisoval memorandum dva týdny před volbami bez projednání ve vládě. Sociální demokraté naopak trvají na tom, že memorandum posílí pozici státu.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Bohuslav Sobotka Richard Brabec

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy