Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravicová opozice se pustila do Babiše: Dohnala ho minulost, je evidovaný udavač StB

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Ústavní soud SR dnes zrušil pravomocná rozhodnutí nižších instancí, podle nichž je předseda hnutí ANO Andrej Babiš v archivních svazcích StB veden jako agent neoprávněně. Toho využila pravice k ostré kritice bývalého ministra financí.

Případ Babiše a StB se vrací ke slovenskému krajskému soudu. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska rozhodnutí znamená, že ANO vede právoplatně evidovaný udavač tajné bezpečnosti.

Kalousek na twitteru připomněl i nedávné Babišovo obvinění v případu Čapího hnízda. "Rozhodnutí ústavního soudu znamená, že hnutí ANO vede do voleb nejen člověk obviněný z podvodu, ale také právoplatně evidovaný udavač komunistické tajné bezpečnosti," napsal.

"Andreje Babiše opět dohnala jeho minulost. Verdikt Ústavního soudu SR jen potvrzuje, že nemá co dělat ve vládě, natož snad v jejím čele," sdělil ČTK předseda ODS Petr Fiala.

Bratislavský rodák Babiš, jehož hnutí je podle průzkumů favoritem nadcházejících voleb do Sněmovny, vědomou spolupráci s StB popírá dlouhodobě. Archivní dokumenty tvrdí, že v roce 1980 se stal takzvaným důvěrníkem StB a že ho o dva roky později ke spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale u slovenského okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.

Témata:  Andrej Babiš Miroslav Kalousek Petr Fiala Slovensko StB

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.