reklama

Dobře si stojí také STAN a TOP 09. TI sestavila na základě několika kritérií hodnocení 13 stran, které mají podle průzkumů nejvyšší volební potenciál. Sleduje dohledatelnost plánovaných výdajů na kampaň, pohyby na transparentním účtu, strukturu příjmů strany, využívání různých komunikačních kanálů či spolupráci s dobrovolníky a se třetími osobami.

Ředitel TI David Ondráčka řekl, že organizace šla při hodnocení stran nad rámec toho, co vyžaduje zákon o financování politických stran. "Pokud je kampaň neprůhledná z hlediska sponzorů a vazeb na mediální agentury, tak je jasná vazba k následné potenciální korupci při řízení státu. Pokud strany nejsou průhledné, zavazují se, získávají podivné slevy a mají nejasné sponzory, kteří jsou napojeni na zakázky, dotace a podobně, tak se to může následně projevit v řízení státu," řekl.

SPD hodnocení TI kritizovala. "Všechny údaje o financování našeho hnutí zveřejňujeme podle zákona, přičemž údaje, které požaduje TI, jsou veřejně dohledatelné," uvedl v tiskovém prohlášení Okamura. Organizace podle něj manipuluje veřejným míněním, podporuje své chráněnce a očerňuje jejich konkurenty.

Kriticky se k hodnocení staví i Realisté. "Nechtěli jsme se podílet na monitoringu tohoto typu, neboť jediným, kdo má právo kontrolovat hospodaření stran, je Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran. TI nepovažujeme za organizaci, která by měla právo po nás vyžadovat informace nad rámec zákona a navíc ji samotnou nelze považovat za objektivní a nezaujatou," napsala mluvčí strany Jana Malíková.

TI podle něj hodnocení stran cíleně zveřejňuje před volbami. "Máme za cíl ovlivnit chování aktérů na politickém trhu a přispět k maximální otevřenosti. A to i s tím, že se to v horké fázi mnoha lidem nemusí líbit, že nás mohou kritizovat za to, že jsme neposbírali všechna data," řekl Ondráčka.

Dále podotkl, že i přes výhrady k otevřenosti některých stran je situace výrazně lepší, než byla před několika lety. Tehdy podle něj strany zveřejňovaly nejvýš hrubé odhady plánovaných nákladů.