Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatelé nebudou mít svůj registr zákonných povinností, senátoři novelu vetovali

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát dnes odmítl poslaneckou novelu o Hospodářské a Agrární komoře, podle níž měli mít podnikatelé od příštího roku vlastní registr povinností, které by museli plnit podle českých zákonů. Vzhledem k volbám už tato Sněmovna nestihne veto přehlasovat.

"Zákon zavádí nerovnost mezi občany z důvodu jejich sociálního postavení," uvedla senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za Zelené). Podle ní by novela přinesla neoprávněnou pozitivní diskriminaci podnikatelů. Poslanec TOP 09 Martin Plíšek za předkladatele přislíbil námitkám do budoucna vyhovět.

Sněmovna chtěla novelou zavést takzvaný Právní elektronický systém (PES), který by umožnil podnikatelům, aby spravovali přes internet a na jednom místě přehled svých povinností vyplývajících ze zákonů a prováděcích vyhlášek. Registr měla vést Hospodářská komora, podle níž by systém mohl podnikatelům ušetřit desítky miliard korun ročně.

Navrhovaný systém by byl podle kritiků duplicitní s projektem, který chystá ministerstvo vnitra. Zásadním problémem novely je podle senátora a předsedy Strany práv občanů Jana Veleby to, že pokud by povinnost podnikatele nebyla uvedena v samostatné příloze, nebylo by možné uložit sankci za její případné nesplnění, i když by povinnost byla obsažena v textu zákona.

Návrh i podle stanoviska vlády zasahuje do jejího ústavního práva vydávat vyhlášky. Novela totiž dává Hospodářské komoře právo předkládat vládě návrhy nařízení, které by měl kabinet povinnost projednat. Návrh také předpokládal, že vláda svým nařízením stanoví strukturu předpisu. "Je to zásah do dělby moci," uvedl senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), někdejší ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády.

"Vzkazujeme, že Hospodářská komora nepoleví. Naopak bude pokračovat ve vývoji tohoto systému pro podnikatele navzdory vaší snaze tomu zabránit," uvedl v tiskové zprávě prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý na adresu kritiků.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky podnikatelé hospodářská komora

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy