Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rvačka kvůli zákazu burek: Muslimka napadla učitelku, musela zasahovat policie

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Vídeň – Od začátku října platí v Rakousku zákaz zahalovaní, který se dotkl především muslimských žen. Tamní média v minulých dnech informovala, že policisté dodržování zákazu kontrolují přímo v ulicích. Hlášen už je také první konflikt, který nové pravidlo vyvolalo.

Deník Krone informuje o tom, že na známé a velmi frekventované vídeňské ulici Mariahilferstrasse došlo ke konfliktu poté, co rakouská učitelka upozornila zahalenou muslimku, že její pokrývka hlavy zahalující tvář, známá jako burka, není v zemi od 1. října přípustná.

Učitelka zdvořile řekla muslimské ženě, že závoj je v Rakousku zakázán a muslimka ji nejprve ignorovala. Nakonec ale spor přerostl v hádku a vyvrcholil tím, že muslimka shodila učitelku na zem, píše Kronen Zeitung.

Muslimská žena poté údajně řekla, že zákaz burky se na ni nevztahuje. Krátce po incidentu dorazila na místo policie, která učitelku vzala na stranu a zatkla muslimskou ženu. Policejní prokurátor Daniel Fürst informoval, že zadržená muslimka je teprve 17letá dívka. 

Do šarvátky se ještě před příjezdem policie zapojilo několik dalších osob, včetně jiné ženy, která byla napadena muslimem, situace se ale rychle uklidnila, když na místo dorazili strážci pořádku.

"Sedmnáctiletá dívka byla poté odvedena do chráněného prostoru vídeňské dopravní společnosti, kde policii prokázala svou identitu," uvedl Fürst a prohlásil, že dívka v současné době čelí dvěma obviněním z pokusu o zranění a jednomu obvinění neuposlechnutí zákazu zahalování obličeje.

Témata:  Rakousko muslimové policie Rakousko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy