reklama

Babiš, jehož hnutí je podle průzkumů favoritem nadcházejících voleb do Sněmovny, vědomou spolupráci s StB popírá dlouhodobě. "Jaká náhoda. Pár dní před volbami a slovenský Ústavní soud se z ničeho nic rozhodl, že po dlouhých letech popře všechna svá dosavadní rozhodnutí a způsobí totální chaos a nejistotu ve slovenském právním systému," uvedl dnes předseda  ANO.

Lidé neoprávněně evidovaní ve svazcích, kteří zažalovali ústav, podle něj budou muset žalovat ministerstvo vnitra. "Dobře. Budeme ho žalovat a ten boj opět vyhrajeme, protože jsem spolupráci s StB nikdy nepodepsal a nikdy jsem s StB nespolupracoval," uvedl.

Senát slovenského ústavního soudu vyhověl stížnosti Ústavu paměti národa, který se ohradil, že verdikty porušily jeho práva. Ústavní soud vrátil případ k novému projednání, odvolací krajský soud v Bratislavě se bude muset řídit právním názorem ústavního. Soud mimo jiné konstatoval, že nižší instance pochybily, když nechaly vypovídat svědky, aniž byli zbaveni mlčenlivosti.

"Dnes neexistuje pravomocné rozhodnutí, které by říkalo, že Andrej Babiš je jako agent (StB) evidován neoprávněně. Máme archivní dokumenty a během celé kauzy více věříme archivům Ústavu paměti národa než svědeckým výpovědím bývalých příslušníků StB," řekl novinářům právní zástupce ÚPN Pavol Poláček. Dodal, že rozhodnutí ústavního soudu zbavuje ústav všech soudních sporů se spolupracovníky StB a že ÚPN, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů, se bude moci věnovat své odborné práci.

Podle Poláčka bratislavský krajský soud bude muset Babišovu žalobu zamítnout. "Andrej Babiš se poté může rozhodnout, zda se chce soudit s nějakým jiným orgánem. My stále říkáme, že pokud by chtěl, tak by měl žalovat ministerstvo vnitra," řekl Poláček.