Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle Senátu Zeman svými výroky o Krymu legitimizoval agresi. A Ovčáček reaguje

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman svými výroky k ruské anexi Krymu legitimizoval agresi, která je v rozporu s mezinárodním právem. Shodl se na tom dnes Senát. Naopak nepřijal návrh Jiřího Růžičky (za TOP 09 a STAN), podle něhož prezident poškozuje zájmy České republiky.

Zeman označil v úterý v Parlamentním shromáždění Radě Evropy ruskou anexi Krymu za "fait accompli", tedy hotovou záležitost. Ukrajině poradil, aby se dohodla s Moskvou na kompenzaci. "Těmito výroky prezident republiky legitimizuje agresi, která je v rozporu s mezinárodním právem," konstatovala horní komora v usnesení, které podpořilo 38 ze 47 přítomných senátorů.

Od Zemanových výroků se v diskusi distancovala většina vystupujících. Podle autora usnesení, předsedy evropského výboru Václava Hampla (za KDU-ČSL) prezident "hodně šlápl do porcelánu". Senátor a exministr Jiří Dienstbier (ČSSD) uvedl, že v případě Zemanova znovuzvolení počátkem příštího roku by se Parlament měl zabývat ústavní možností jeho odvolání. Předseda zemanovské Strany práv občanů Jan Veleba namítal, že prezident je volen přímo, a je tedy odpovědný jen občanům.

Senát ve svém stanovisku, které připravil, připomenul také svůj loňský postoj k obsazení Krymu. V něm jeho oddělení od Ukrajiny označil za výsledek ruské agrese, které nemá oporu v mezinárodním právu.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček výtky Senátu odmítl. "Pan prezident anexi Krymu nelegalizoval. Vyjádřil vyvážené a realistické stanovisko. Z hlediska české zahraniční politiky tedy nedošlo k vybočení," uvedl mluvčí.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Miloš Zeman prezident ČR Jiří Ovčáček Krym Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy