reklama

Nejdůvěryhodnějším lídrem politických stran a hnutí je v říjnu u široké veřejnosti předseda SPD Tomio Okamura. V aktuálním průzkumu společnosti SANEP, který monitoroval důvěryhodnost lídrů politických stran a hnutí, získal Tomio Okamura u široké veřejnosti v souhrnu 39,7% kladných hlasů.

Okamura se těší důvěře zejména u nevoličů, kteří dlouhodobě nedůvěřují tradičním politikům. Druhým nejdůvěryhodnějším lídrem je předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který získal v souhrnu 36,9% kladných hlasů.

V případě preference premiéra nové vlády je z pohledu voličů, kteří se hodlají účastnit nadcházejících sněmovních voleb, nebo o své účasti váhají, situace přesně obrácená. Voliči tak nejvíce preferují jako premiéra Andreje Babiše (18,2%) a následně Okamuru (14,2%).

Zatímco v případě Okamury lze říci, že z dlouhodobého hlediska jeho důvěryhodnost a obliba roste, u Babiše se naopak jedná o sestupný trend, který nepochybně souvisí s jeho kauzami a aktuálně i s jeho obviněním.

Z pohledu široké veřejnosti je třetím nejdůvěryhodnějším lídrem předseda ODS Petr Fiala (27,2% kladných hlasů) následován lídrem ČSSD Lubomírem Zaorálkem (26,5%) a předsedou KSČM Vojtěchem Filipem (25,5%). Šestá příčka pak patří předsedovi Realistů Petru Robejškovi (23,5%), který sbírá kladné body zejména u pravicových voličů.

Zatímco na otázku důvěryhodnosti odpovídala celá reprezentativní respondentní skupina obyvatel ČR, a tedy i nevoliči, výběr premiéra reflektuje názory voličů, kteří se příští víkend voleb účastní nebo o své účasti ještě váhají.

Výběr povolebního premiéra tedy více reflektuje názory voličů, kteří se budou na výsledku voleb aktivně podílet. Z tohoto pohledu je zajímavé pořadí výběru, kde za prvním Andrejem Babišem a druhým Tomiem Okamurou figuruje volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, který je mezi voliči ČSSD mnohem více kladně hodnocen než dřívější předseda Bohuslav Sobotka.