reklama

České školství podle Farského žije z málo placených nadšenců, kteří se skládají na budoucnost celé republiky. „Jestli bude daňová zátěž taková, nebo maková, jestli budeme prioritně stavět D3, nebo D8, to jsou věci, kde budeme muset hledat kompromis. Kde bych nepřistoupil na kompromis, je vzdělání," řekl Farský.

„Klíč k budoucí prosperitě České republiky je v tom, že budeme mít kvalitnější vzdělání. Díky tomu nebudeme montovnou, budeme bezpečnější zemí, budeme lépe schopni čelit fake news a dezinformacím, budeme odvážnější, znát svět, strach z neznáma bude slabší," míní volební lídr STAN.

Školství podle Farského potřebuje co nejlepší a silně motivované lidi. „Už dost dlouho žijeme z toho, že na školách máme nadšence, kteří se skládají na budoucnost České republiky tím, že jsou podfinancovaní," poznamenal.

Všechna ostatní témata považuje Farský za věc jednání a kompromisu. Samozřejmostí je podle Farského, že vláda s účastí STAN, bude ctít proevropskou orientaci Česka a příslušnost země k NATO. "To beru tak samozřejmě, že to neopakuji," řekl.

V nové Poslanecké sněmovně Farský vidí jako první úkol úpravu státního rozpočtu pro rok 2018. Připravila jej ještě současná vláda. Podle lídra starostů se na vládní předloze podepsaly blížící se volby. „Rozpočet 2018, jak je připraven, tak je to předvolební materiál. Od reality je daleko," poznamenal. „Nebude to příjemná práce, ale bude se muset odpovědně sáhnout co nejdřív do rozpočtu, abychom nespadli do provizoria se všemi negativy, která to nese," doplnil.

Farský chce také přijít s normou, která by zavedla legislativní „stop stav". „Když někdo navrhne nový zákon, zároveň bude muset definovat, který zákon je připravený, aby zmizel z legislativního systému," popsal Farský. „Trpíme tady totálním legislativním balastem a smrští. Sněmovna za volební období přijme kolem 350 zákonů," poznamenal. Stát je podle Farského kvůli bezpočtu různých předpisů a norem přeregulovaný a nepřehledný.