Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokud bude Senát kritizovat Zemana, stane se zbytečným, varuje Veleba

Jan Veleba, předseda senátorského klubu SPO - KSČM a Severočech
Jan Veleba, předseda senátorského klubu SPO - KSČM a Severočech
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Pod současným vedením se Senát změnil v nástroj politického boje s prezidentem Milošem Zemanem a stane se zbytečným, pokud v tom bude pokračovat. Tvrdí to tři senátoři z klubu vedeného předsedou Strany práv občanů (SPO) Janem Velebou.

Svým prohlášením reagují na dnešní stanovisko horní komory, která se ohradila proti Zemanovým výrokům k ruské anexi Krymu kvůli rozporu s oficiální českou zahraniční politikou.

Členové vedení horní komory prohlášení nekomentovali. „Dovoluji si ponechat prohlášení tří komunistických senátorů bez komentáře," uvedl na dotaz ČTK místopředseda Senátu Jiří Šesták z klubu Starostů.

Veleba se netají tím, že s prací Senátu není spokojená. „Máme názor, že v případě pokračování tohoto politického kurzu se Senát Parlamentu České republiky dostane do role zbytné politické instituce," uvedl Veleba v prohlášení, které podepsali ještě Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) a Václav Homolka (KSČM), nikoli další člen klubu Jiří Ciencala (za hnutí Občané spolu-nezávislí) či dlouhodobě absentující František Čuba (SPO).

Senát má „řádově nesrovnatelně nižší mandát" než přímo volená hlava státu, upozorňuje Veleba. K vyjádřením prezidenta se horní komora kriticky vyjádřila už potřetí, připomenul. Podle něj „tento způsob výkonu politiky, který se stal trvalým jevem, do politické práce a role Senátu nepatří". Horní komora se tím dostává do situace, která „navozuje u voličů stále sílící diskuse o jeho účelnosti a potřebnosti," uvedl.

V úterý v Parlamentním shromáždění Rady Evropy označil prezident ruskou anexi Krymu za „fait accompli", tedy hotovou záležitost. Ukrajině poradil, aby se dohodla s Moskvou na kompenzaci. Za svá slova sklidil pochvalu ruských vládních politiků, ukrajinské i většinu českých naopak rozhořčil. Senát je odmítl a vyzval prezidenta, aby respektoval zahraniční politiku ČR a zásady mezinárodního práva. Proti tomu hlasovali jen Veleba, Doubrava a Homolka, zatímco Ciencala se hlasování zdržel. Zemanovy výroky odmítla také vláda.

Témata:  Jan Veleba Senát Parlamentu České republiky Strana práv občanů

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy