reklama

„Vyžeňte toho kameramana, nebo ho zabiju.“ Právě tato slova Miloš Zeman pronesl na účet kameramana České televize, který jej natáčel na Parlamentním shromážděním Rady Evropy (PSRE) ve Štrasburku.

Jeho slova vyvolala velký zájem a také ostré reakce. Není to totiž poprvé, kdy mluvil o fyzické likvidaci novinářů. Při letošním setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem také prohlásil, že by se novináři měli likvidovat.

Výrok o zabití kameramana neunikl ani šéfovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. „Zabíjet ho nechci, ale vyhnat ho musíme. Nejpozději v lednu. Už té ostudy bylo dost,“ vzkázal Kalousek prostřednictvím Twitteru.

A není jediný, komu se tato slova nelíbí. „Vyjádření pana prezidenta ČR během návštěvy Rady Evropy je vůči kameramanovi ČT vulgární a od vysokého ústavního činitele nepřijatelné,“ uvedl ke kauze Syndikát novinářů ČR.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček pro EuroZprávy.cz incident popsal ze svého úhlu. Kameraman se podle něj pletl hlavě státu pod nohy ČT podle něj „lačně číhá, zda pan prezident, který má neuropatii, někde při chůzi neklopýtne“.

Kalousek sice Zemana zabít nechce, lidé se ale přesto chystají na „Státní pohřeb Miloše Zemana“. Právě tak se totiž jmenuje událost, která se objevila na facebooku a ke kterého se přihlásilo už několik ser lidí. Akci, které se má konat 12. prosince od 9:00 do 14:00 na Pražském hradě, svolává recesistická skupina TMBK.

„Bude mít Andrej smuteční řeč?“ táže se jeden ze zájemců o událost. „Přijedou zahrát jeho oblíbená děvčata z Pussy riot?“ přisadil si další uživatel. „Poveze rakev Jiří Kajínek?“ zajímá dalšího. Podobných dotazů se na facebooku objevila celá řada.