reklama

Roční produkce Rybářství Třeboň je 3200 tun tržních ryb, zhruba 2400 tun dělají podzimní výlovy. "Při výlovu Rožmberka prodáváme na hrázi kilogram kapra za jednotnou cenu 75 korun. V této chvíli ale víme, že náklady, které jsme měli na výrobu, byly ovlivněny suchem, které trvá už několik let po sobě, a vysokými teplotami," uvedl předseda představenstva rybářství Třeboň Josef Malecha.

"Měli jsme některé nákladové položky vyšší než v jiných letech, tudíž očekáváme, že v listopadu a prosinci naroste cena za kilo živého kapra z Rybářství Třeboň, řádově v korunách. Ale neumím odhadnout, v jakých cenách se navýšení bude pohybovat u prodejců, kteří od nás ryby kupují," dodal. Loni před Vánoci byla nejnižší cena třeboňského kapra 77 korun za kilogram.

Výlov Rožmberka začal dnes kolem 7:00. Rybáři odhadují, že vyloví 160 tun tržních ryb, z toho bude 140 tun tvořit kapr. Rybník vypustili asi 14 dní před výlovem.

"Návštěvníci si můžou v sádkách zachytat pstruhy a je tam simulátor lovu ryb na udici. Široká je gastronomická nabídka založená na rybách: rybí polévky, filety, kapří hranolky, řízky - ty připravují naše baštýřky, manželky našich zaměstnanců. Je to tradice, která trvá už několik let. Máme ochrannou známku Třeboňské baštýřky," řekl Malecha.

Na výlovu rybníka, v němž většinu ryb tvoří kapři, zbytek amuři, tolstolobici, líni a dravci, se podílí 40 rybářů a studenti střední rybářské školy. Dalších 50 zaměstnanců firmy zajišťuje ostatní práce.