Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výlov rybníku Rožmberk začal. Kolik letos zaplatíme za vánočního kapra?

Kapr
Kapr
Foto: Pixabay

Třeboň (Jindřichohradecko) - Třeboňští rybáři dnes zahájili třídenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Čekají výnos podobně jako v minulých letech, přibližně 160 tun tržních ryb.

Roční produkce Rybářství Třeboň je 3200 tun tržních ryb, zhruba 2400 tun dělají podzimní výlovy. "Při výlovu Rožmberka prodáváme na hrázi kilogram kapra za jednotnou cenu 75 korun. V této chvíli ale víme, že náklady, které jsme měli na výrobu, byly ovlivněny suchem, které trvá už několik let po sobě, a vysokými teplotami," uvedl předseda představenstva rybářství Třeboň Josef Malecha.

"Měli jsme některé nákladové položky vyšší než v jiných letech, tudíž očekáváme, že v listopadu a prosinci naroste cena za kilo živého kapra z Rybářství Třeboň, řádově v korunách. Ale neumím odhadnout, v jakých cenách se navýšení bude pohybovat u prodejců, kteří od nás ryby kupují," dodal. Loni před Vánoci byla nejnižší cena třeboňského kapra 77 korun za kilogram.

Výlov Rožmberka začal dnes kolem 7:00. Rybáři odhadují, že vyloví 160 tun tržních ryb, z toho bude 140 tun tvořit kapr. Rybník vypustili asi 14 dní před výlovem.

"Návštěvníci si můžou v sádkách zachytat pstruhy a je tam simulátor lovu ryb na udici. Široká je gastronomická nabídka založená na rybách: rybí polévky, filety, kapří hranolky, řízky - ty připravují naše baštýřky, manželky našich zaměstnanců. Je to tradice, která trvá už několik let. Máme ochrannou známku Třeboňské baštýřky," řekl Malecha.

Na výlovu rybníka, v němž většinu ryb tvoří kapři, zbytek amuři, tolstolobici, líni a dravci, se podílí 40 rybářů a studenti střední rybářské školy. Dalších 50 zaměstnanců firmy zajišťuje ostatní práce.

Témata:  Rožmberk ryby Vánoce rybaření

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy