reklama

Slovník, kterým český prezident Miloš Zeman tento týden ve Štrasburku žádal svou ochranku odklidit z cesty pracovníka České televize ("Vyžeňte toho kameramana, nebo ho zabiju."), by šlo čekat spíše v hospodě nebo na srazu pravicových radikálů. Díky Zemanovi se ale takové vyjadřování stává standardem české politické scény, napsal dnes slovenský list Hospodárske noviny.

Zkritizoval také Zemanovy výroky o ruské anexi Krymu. "Pokud veřejně vyzývá k uznání Krymu jako ruského území, tak tady končí každá sranda. Je to oficiální hlas České republiky, který podporuje nelegální okupaci časti suverénní země," uvedl deník, podle něhož Česko neprožívá nejšťastnější politické období.

"I vzhledem k tomu, že Češi jsou našimi nejbližšími partnery, je také v zájmu Slovenska, aby do jejich čela přišla nová politická generace, která se jasně přihlásí k Evropě a nebude se ohlížet směrem na východ," napsaly Hospodárske noviny, které patří do skupiny Agrofert.

Zemana za jeho výroky o anexi Krymu kritizoval také portál aktuality.sk: "Má pocit, že ve svém věku může dělat a říkat co chce. Taková svoboda starce - jindy sympatická - je ovšem k ničemu, pokud komplikuje zahraniční politiku země, která se rozhodla odejít (politicky, vojensky i ideově) z ruské zájmové oblasti." Portál dodal, že se znovu ukazují meze přímé volby prezidenta občany a také skutečnost, že hlavou státu se může stát lecjaký samorost, ignorant nebo hazardér.