reklama

Mayerová kdysi žádost o dotaci pro Čapí hnízdo podepsala. "To, co je uvedeno v obvinění, je vymyšlený příběh, založený na fabulacích, neznalosti situace a ignoraci faktů. A s ohledem na jeho zacílení do nejvyšších pater politiky jsem plně přesvědčena o účelovosti. Stejně tak jako věřím, že se obvinění ukáže jako jedna velká lež. Žel, v mezičase z nás budou pro část národa zločinci a to je to, o co autorům jde," napsala ČTK ve svém vyjádření.

"Od tohoto momentu si již žádný žadatel o dotaci nebude moct být jistý tím, že až jednoho dne někoho naštve, tak že nebude kriminalizován," míní náměstkyně. Za zvláštní považuje, že od podání žádosti o dotaci na Čapí hnízdo uplyne zanedlouho deset let. "Je normální po takové době, po tolika kontrolách, kterými jsme prošli, tento problém otevírat?" dodala.

Obvinění kvůli dotaci na Čapí hnízdo si už vyzvedli také předseda hnutí ANO Andrej Babiš a místopředseda Jaroslav Faltýnek. Kriminalisté podle dnešního deníku Právo obvinili či obviní všech 11 lidí, které vyjmenoval v žádosti Sněmovně o vydání Babiše a Faltýnka pražský vyšetřovatel Pavel Nevtípil. Usnesení o zahájení trestního řízení se tedy týká i manželky šéfa ANO Moniky a Babišových dvou dětí z prvního manželství Adriany Bobekové a Andreje Babiše mladšího.

Obviněn má být rovněž Babišův švagr Martin Herodes. Policie bude stíhat i členy představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, které dříve Čapí hnízdo vlastnila, Zdeňka Kubisku a Jana Platila, a tehdejší představenstvo společnosti Farma Čapí hnízdo Janu Mayerovou, Josefa Nenadála a Luďka Kalivodu.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová dnes ČTK řekla, že usnesení o zahájení trestního stíhání si zatím nevyzvedli všichni obvinění. Z toho důvodu se zatím nemůže k případu blíže vyjádřit.