Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko podle analýzy podepsalo smlouvu o lithiu s nedůvěryhodnou firmou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Nezisková organizace Good Governance dnes oznámila, že firma European Metal Holdings (EMH), se kterou Česko podepsalo memorandum o těžbě lithia, je nedůvěryhodná. Údajně má nejasnou vlastnickou strukturu.

"Zásadním rizikem projektu těžby lithia na českém území je oficiální spolupráce ministrů s těžařskou společností European Metal Holdings. European Metal Holdings Limited je registrovaná v Austrálii, kde má pouze statut takzvané zahraniční společnosti s omezenou právní způsobilostí," uvedl předseda neziskovky Lukáš Wagenknecht.

Australská společnost je podle něj pouze odštěpným závodem neaustralské firmy European Metal Holdings Limited BVI, která má sídlo na Britských Panenských ostrovech.

"Je absurdní, že se současní politici snaží o formalizovanou spolupráci v takto zásadním projektu se společností se sídlem zapsaným v daňovém ráji. U které s výjimkou několika manažerů s drobnými podíly nevíme, kdo jsou její skuteční majitelé," doplnil Wagenknecht. Odpovědnost za navázání spolupráce podle něj rovnoměrně nesou ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo životního prostředí.

Podle dostupných informací ČTK je těžba lithia na Cínovci jedinou aktivitou australské EMH. Firma v Česku vlastní přes svou britskou dceru od května 2012 geologickou společnost Geomet, která byla založena v roce 2007 a která by měla lithium těžit. V jejím čele stojí od letoška bývalý manažer OKD Richard Pavlík.

Podle Wagenknechta je rizikem odliv zisků z přírodního bohatství, které mohly sloužit na důchody nebo výstavbu dálnic. Mohlo by jít o částky v řádu bilionů korun.

Ekonomické přínosy projektu podle něj podcenily všechny vlády od roku 2009. První dohoda o průzkumu ložiska byla podepsána o rok později. "Současná výše těžebních poplatků se pohybuje pouze na úrovni pouze 0,66 procenta z vytěženého materiálu. Například v Norsku stát vlastní surovinu. Na její těžbu najímá soukromé subjekty, včetně zahraničních, jejichž zisky jsou daněny vysokou sazbou. Například v případě ropy je to 78 procent," dodal Wagenknecht, který býval náměstkem exministra financí Andreje Babiše (ANO). V roce 2015 ho Babiš odvolal.

Témata:  Lukáš Wagenknecht vláda

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy